VP Awards: de beste rechtsachter uit de Jupiler Pro League van juli tot december

VP Awards: de beste rechtsachter uit de Jupiler Pro League van juli tot december

23-12-2016 11:00

Het einde van 2016 sluipt steeds dichterbij. Naast heerlijke feestmaaltijden, onverwachte cadeautjes en knallende champagneflessen kunnen ook de traditionele eindejaarslijstjes niet ontbreken. VoetbalPrimeur.be doet met plezier mee aan die traditie en geeft jou de kans om de VP Awards uit te reiken. In dit deel: de award voor de beste rechtsachter.

De opties
Drie van de beste rechtsbacks van vorig seizoen kwamen nu amper of niet in actie. Thomas Meunier zag zijn topprestaties beloond met een droomtransfer naar Paris Saint-Germain, terwijl Andy Najar en Timothy Castagne lang aan de kant moesten toekijken vanwege een blessure. Mede door die wetenschap wisten andere vleugelverdedigers zich te profileren.

Eén van de gevaarlijkste onder hen is ongetwijfeld Ricardo van Rhijn. De Nederlander liet Amsterdam achter zich om Rode Duivel Meunier te vervangen bij Club Brugge. Na een aanloopperiode, waarin hij fysiek nog niet op punt stond, groeide van Rhijn gestaag uit tot een steunpilaar bij de landskampioen. Met zijn verfijnde traptechniek sticht hij geregeld gevaar.

Thomas Foket is stilaan een vaste waarde als wingback. De Buffalo spreidde nog niet zijn absolute topniveau tentoon, maar mocht zich in november wel voor het eerst Rode Duivel noemen. In West-Vlaanderen maakten twee jongens indruk. Als omgeschoolde aanvaller werkte Adam Marusic voor KV Oostende een dijk van een eerste seizoenshelft af, terwijl Davy De fauw (opnieuw) een sprookje beleeft bij Zulte Waregem.

Ook in Charleroi hebben ze een pareltje rondlopen. Angolese Belg Clinton Mata kende dezelfde evolutie als Marusic (en vele anderen): van dartele vleugelaanvaller tot all-round back. Wat Mata de voorbije maanden liet zien, was ronduit indrukwekkend. Week in week uit imponeert hij met zijn fysieke paraatheid, rust aan de bal en onaflaatbare aanvalsdrift. Roberto Martinez heeft zich al meermaals afgevraagd waarom de Zebra voor een interlandcarrière bij Angola heeft gekozen.

VP's selectie:
- Thomas Foket (KAA Gent)
- Adam Marusic (KV Oostende)
- Clinton Mata (Sporting Charleroi)
- Ricardo van Rhijn (Club Brugge)