VP Awards: de beste doelman uit de Jupiler Pro League van juli tot december

VP Awards: de beste doelman uit de Jupiler Pro League van juli tot december

23-12-2016 08:00

Het einde van 2016 sluipt steeds dichterbij. Naast heerlijke feestmaaltijden, onverwachte cadeautjes en knallende champagneflessen kunnen ook de traditionele eindejaarslijstjes niet ontbreken. VoetbalPrimeur.be doet met plezier mee aan die traditie en geeft jou de kans om de VP Awards uit te reiken. In dit deel: de award voor de beste doelman.

De opties
Eerlijk? Een doelman kiezen op basis van de prestaties uit de eerste 21 speeldagen van het huidige seizoen is eigenlijk een keuze van de armoede. We kunnen ons immers maar weinig fenomenale optredens van keepers herinneren. Bijkomende moeilijkheid: opvallend veel clubs wisselden zowat halverwege van portier, om diverse redenen. Denk maar aan RSC Anderlecht, Standard Luik, KAA Gent, KV Oostende of KV Mechelen.

Maar nogmaals, de sluitposten die écht sterk presteerden, zijn op één hand te tellen. Silvio Proto haalde zijn gebruikelijke (hoge) niveau na zijn transfer richting de zee. De ervaren rot blesseerde zich echter zwaar aan de knie. Ook Anthony Moris speelde lang niet slecht, alvorens hij evenzeer uit roulatie verdween door een kwetsuur. Thomas Kaminski had enkele goede matchen, al kreeg hij een pak doelpunten om de oren. Dat geldt ook voor Eupen-goalie Hendrik Van Crombrugghe, die vaak in een schiettent staat, maar elke match wel iets fraais uit zijn mouw schudt.

Bij de topclubs is het met een vergrootglas zoeken naar een lichtpuntje onder de keepers. Bij Anderlecht en Gent zaten de trainers meermaals met de handen in het haar. Standard probeerde het met Jean-François Gillet en Guillaume Hubert, die het beide degelijk doen of deden. Marco Bizot presteerde behoorlijk voor KRC Genk, terwijl Ludovic Butelle niet meer het niveau haalde van het kampioenenjaar.

Een man die er wel van minuut één tot diep in december stond, is Nicolas Penneteau. De laatste man van Sporting Charleroi doet denken aan een uitstekende Franse wijn. 35 herfsten staan er inmiddels op de teller, maar een resem geweldige reflexen deden het voorbije half jaar vermoeden dat het om een jong veulen gaat. Zijn fantastische skills combineert Penneteau, hoe kan het ook anders, met een schat aan ervaring. De sluitpost stuurt zijn verdediging constant bij.

VP’s selectie
- Marco Bizot (KRC Genk)
- Nicolas Penneteau (Sporting Charleroi)
- Silvio Proto (KV Oostende)
- Hendrik Van Crombrugghe (KAS Eupen)