De zomerse koopjes van Standard: kwaliteitsinjectie dankzij aanvallend geweld

De zomerse koopjes van Standard: kwaliteitsinjectie dankzij aanvallend geweld

Gepubliceerd: woensdag 21 december 2016 om 11:00wo 21-12-2016 om 11:00

Na nog geen twintig speeldagen in de Jupiler Pro League staat de wintermercato alweer voor de deur. Een maand lang krijgen onze ploegen de tijd om eventuele fouten van het zomerse werk goed te maken. VoetbalPrimeur.be beoordeelt de aankopen van de Belgische topclubs in de vorige transferperiode. Vandaag: Standard Luik.

In tijden van Kerstmis kan de waarde van tradities niet onderschat worden. Dat Standard een club van tradities is, kan niemand ontkennen, want naar goede gewoonte haalden de Rouches weer een karrevracht aan nieuwe spelers binnen in de zomerse transferperiode. In tegenstelling tot de voorbije jaren bleek bij die instroom nu echter wél een heleboel kwaliteit tussen te zitten.

Na een seizoen met twee uitersten (een dramatische competitie werd gecompenseerd door bekerwinst) ging het Luikse bestuur afgelopen zomer op zoek naar versterking voor zowat elke positie. Dat resulteerde uiteindelijk in niet minder dan dertien nieuwe krachten. Zoals gebruikelijk zaten daar niet al te veel dure vogels tussen; Standard zoekt zijn heil voornamelijk in opportuniteiten.

Sterke Cyprioot, twijfels in doel
Een hoofdprioriteit voor Standard was het aantrekken van een nieuwe doelman. Die vacature werd al vroeg ingevuld door de ervaren Jean-François Gillet, die zo de cirkel van zijn carrière sloot. De 37-jarige brok ervaring startte het seizoen als basiskracht, maar sinds november moet hij zijn plekje onder de lat afstaan aan jongeling Guillaume Hubert.

Achterin kwamen er met Konstantinos Laifis, Elderson Echiejilé en Willian Soares drie stevige beren bij. De Cyprioot maakte vanaf minuut één indruk in de Vurige Stede en speelde tot op heden quasi alles. Echiejilé moest wat langer wachten op zijn kans, maar staat recent wel vast in de basis, mede dankzij de internationale schorsing van concurrent Darwin Andrade. Soares presteerde enkele weken sterk, maar verdween uit beeld na een dramatische vertoning bij KV Kortrijk.

Flops op de middenstrook
Over de verdedigende impulsen kan trainer Aleksandar Jankovic dus tevreden zijn. Een linie hoger valt de transferbalans grotendeels negatief uit, al mag de terugkeer van Ibrahima Cissé gerust een succes genoemd worden. Na twee ‘rijpingsseizoenen’ bij KV Mechelen mag het Luikse jeugdproduct tegenwoordig geregeld aan een wedstrijd beginnen bij Standard.

Voor Fahrès Bahlouli, Wallyson Mallmann, Farouk Miya en Birama Touré gaat die vlieger echter helemaal niet op. Monaco-huurling Bahlouli mocht nog geen enkele seconde opdraven voor de Rouches, terwijl de andere drie samen tot op heden aan 259 speelminuten komen in de Jupiler Pro League. Op het middenveld steunt de technische staf dan ook vooral op de fundamenten van vorig jaar.

Huiswerk gemaakt in voorhoede
Vier aanvallers hengelden Daniël Van Buyten en Olivier Renard binnen afgelopen zomer. Elk van hen leverde in de heenronde al een positieve bijdrage. Met Ishak Belfodil en Orlando Sá wisten de Rouches op de valreep twee kanjers vast te leggen. De eerste verbindt met zijn tomeloze arbeid middenveld met voorlinie, terwijl de zijn compagnon in veertien competitieduels elf doelpunten liet noteren.

Benito Raman is dan weer een totaal ander type. Met zijn snelheid en diepgang manifesteert de ex-Buffalo zich als een belangrijk pionnetje op het tactische bord van Jankovic. Jongeling Isaac Mbenza, weggeplukt uit de Ligue 2, kan vooral op de flank uit de voeten. Voorlopig moet hij zich schikken in de rol van doublure voor Junior Edmilson, maar de geboren Parisien doet dat wel uitstekend.

Conclusie
Defensief aanvaardbaar, op het middenveld tegenvallend maar op offensief vlak absoluut versterkt: zo valt de transferzomer van Standard het best samen te vatten. Over de gehele lijn bekeken zal men aan de boorden van de Maas dus zeker tevreden. Nu moet die kwaliteitsinjectie nog resulteren in een Play-Off 1-stek... Daarvoor zullen de Rouches na de winterstop toch nog een tandje moeten bijsteken.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Wie vind jij de beste zomeraanwinst van Standard?

(26 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws