De zomerse koopjes van Genk: defensieve meerwaarde, concurrentieslag voorin

De zomerse koopjes van Genk: defensieve meerwaarde, concurrentieslag voorin

19-12-2016 11:00

Na nog geen twintig speeldagen in de Jupiler Pro League staat de wintermercato alweer voor de deur. Een maand lang krijgen onze ploegen de tijd om eventuele fouten van het zomerse werk goed te maken. VoetbalPrimeur.be beoordeelt de aankopen van de Belgische topclubs in de vorige transferperiode. Vandaag: KRC Genk.

Het was lang, zeer lang wachten voor de Genkse fans tijdens de zomermercato. Even zag het er zelfs naar uit dat de Limburgse topclub geen noemenswaardige versterking ging halen, op de teruggekeerde Leandro Trossard na. Uiteindelijk sloeg de club toch nog toe: met Bojan Nastic en vooral het trio Jakub Brabec, Omar Colley en Tino-Sven Susic ging men voor een directe meerwaarde.

De filosofie van het Genkse bestuur bleek geen hogere wiskunde te zijn: op elke positie waar een vast selectielid vertrok, werd een nieuwe kracht binnengehengeld. Neeskens Kebano werd opgevolgd door Susic en bankzitter Brian Hamalainen door (eveneens bankzitter) Nastic, terwijl in de plaats van sterkhouder Christian Kabasele zelfs twee nieuwe centrale verdedigers kwamen.

Kabasele doen vergeten
Dat Peter Maes dat duo hoog inschatte, was wel duidelijk, want zowel Brabec als Colley werden meteen geïntegreerd in het elftal. Ietwat bruusk werd vaste waarde Sébastien Dewaest op die manier even naar de bank verdreven. Brabec, die lange tijd op weg leek naar RSC Anderlecht, voetbalde meteen alsof hij al jaren mee verdedigde bij Genk. De laatste weken kende de Tsjech wel enkele zwakke beurten.

De Gambiaan Colley kan ongetwijfeld de titel ‘beste zomeraankoop’ toegekend worden. 1,92 meter lang en 88 kilogram droog aan de haak, spijkerhard in de duels en rustig bij het uitvoetballen: met die kwaliteiten kan je in het Belgische voetbal ver geraken. Niemand kraait nog om Kabasele, al voegde die met zijn leiderschap wel nog een extra pigment toe aan de Genkse achterhoede.

Stevige concurrentie
Op defensief vlak kan de technische staf dus niet klagen over de inspanningen van het bestuur. In de aanvallende sector rijzen er meer vragen. De belangrijkste slag sloeg Genk natuurlijk met het behouden van Leon Bailey. Trossard, zich uitstekend ontwikkeld tijdens een uitleenbeurt aan Oud-Heverlee Leuven, moest dienst doen als stand-in wanneer de Jamaicaan wat oververmoeid zou zijn.

Het jeugdproduct kreeg het in het begin echter bijzonder zwaar te verduren van Maes. Duidelijk sukkelend met het tactische keurslijf dat hij opgelegd kreeg, bracht Trossard er in alle eerlijkheid ook maar weinig van terecht. Niet zelden fileerde Maes hem na een belabberde prestatie. Maar kijk, blijkbaar loont die aanpak. De laatste weken profileert de dribbelaar zich immers meer en meer, in die mate zelfs dat hij Thomas Buffel op de bank houdt.

Terwijl Trossard dus een opwaartse spiraal ingezet lijkt te hebben, lijkt het tegendeel waar voor Susic. De Bosnische linkspoot viel bij zijn eerste minuten in het blauw-witte shirt meteen op vanwege zijn flair en technisch vernuft. Hoe dichter de winter naderde, hoe minder de international echter in het stuk voorkwam. Als kanttekening mag daar wel bij geplaatst worden dat de offensieve concurrentie redelijk moordend is in de Luminus Arena.

Conclusie
De transferzomer van Genk valt eigenlijk op te delen in twee segmenten. Op defensief vlak leverden Dimitri de Condé en co puik werk door het gevreesde vertrek van Kabasele vakkundig op te vangen. In de voorhoede valt weinig directe meerwaarde te bespeuren. Maar dat hoeft misschien ook niet als je andere klasbakken als Bailey, Buffel, Nikolaos Karelis of Alejandro Pozuelo hebt rondlopen.