De zomerse koopjes van Gent: weinig echte voltreffers, Rinne door de mand

De zomerse koopjes van Gent: weinig echte voltreffers, Rinne door de mand

16-12-2016 11:00

Na nog geen twintig speeldagen in de Jupiler Pro League staat de wintermercato alweer voor de deur. Een maand lang krijgen onze ploegen de tijd om eventuele fouten van het zomerse werk goed te maken. VoetbalPrimeur.be beoordeelt de aankopen van de Belgische topclubs in de vorige transferperiode. Vandaag: AA Gent.

Momenteel gedeeld derde op drie punten van koploper Zulte Waregem en gekwalificeerd voor de knock-out-fase van de Europa League. Gent presteert lang niet slecht dit seizoen, maar toch hangt er een behoorlijk negatieve vibe rond de ploeg. Dat komt onder meer door het matige transferbeleid van deze zomer.

In totaal haalden Ivan De Witte en Michel Louwagie acht nieuwkomers naar de Ghelamco Arena die tot de A-kern zouden behoren. Een volslagen voltreffer zit daar, voorlopig althans, echter niet bij, al mogen de prestaties van Jérémy Perbet best gezien worden. Scoren doet hij als vanouds: tien stuks in alle competities.

Hein Vanhaezebrouck probeert van de Fransman daarnaast ook een meevoetballende spits te maken. Dat project heeft nog wat tijd nodig. Samen met de goalgetter plukte Gent Dieumerci Ndongala weg bij Sporting Charleroi. De dribbelkont fungeert voornamelijk als supersub, al kon hij zich in die rol nog niet helemaal onderscheiden. De Congolees past moeilijk in het tactische plaatje.

Amper speeltijd
Om het vertrek van Laurent Depoitre op te vangen verwelkomden de Buffalo’s in augustus naast Perbet ook Emir Kujovic. De Zweedse reus kwam tot nu toe echter helemaal niet in het stuk voor. Slechts één keer mocht hij aantreden. Datzelfde kan gezeged worden van middenvelder Ibrahim Rabiu, die niet de nieuwe Sven Kums blijkt te zijn.

Ook in het verdedigende compartiment kregen enkele verse krachten nauwelijks speelgelegenheid. Jérémy Taravel heeft nochtans alle kwaliteiten om een vaste waarde te zijn. De linkspoot heeft wel een excuus: hij was lange tijd uit roulatie met een blessure. Ofir Davidzada gooide dan weer zijn eigen ruiten in. Bij zijn eerste en voorlopig enige basisstek pakte hij dom rood.

Wat met Rinne?
Dé tegenvaller tot dusver is Jacob Rinne, die de (zware) erfenis van Matz Sels moeilijk draagt. De Zweed kent elke wedstrijd wel enkele twijfelachtige tussenkomst en oogt bijzonder nonchalant. Vanhaezebrouck probeerde hem al eens wakker te schudden door voor Yannick Thoelen te kiezen onder de lat. In Gent zit men al weken met een dilemma: moet men in de winter een nieuwe doelman aantrekken?

Op de middenstrook haalden de Buffalo’s met Anderson Esiti wel een potentiële geweldenaar binnen. De 22-jarige Nigeriaan krijgt eigenlijk weinig kansen (vier basisplaatsen in de Jupiler Pro League slechts), maar laat telkens enorme fysieke kwaliteiten bewonderen. Bovendien kan Esiti ook meer dan degelijk met de bal overweg. Eentje die door het kneedwerk van Hein zal ontbolsteren.

Conclusie
Qua directe meerwaarde oogt de balans bijzonder pover in de Oost-Vlaamse hoofdstad, zeker in vergelijking met de kwaliteit die deze zomer de deur van de Ghelamco Arena achter zich dicht trok. Het bestuur heeft daarom al aangegeven dat enkele foute keuzes in de wintermercato rechtgezet zullen worden. Of dat gaat men althans proberen...