Update: 'Celstraf van ruim tien jaar en boete van 18 miljoen dreigt voor Eto'o'

Update: 'Celstraf van ruim tien jaar en boete van 18 miljoen dreigt voor Eto'o'

24-11-2016 16:15

Samuel Eto'o zit diep in de problemen. Er hangt de Afrikaanse spits een celstraf van tien jaar én een boete van liefst veertien miljoen euro boven het hoofd. Tijdens zijn jaren bij FC Barcelona zou Eto'o belastingfraude hebben gepleegd. 

El Pais pakt donderdag groot uit met dat nieuws. Het gaat om de periode 2006 tot en met 2009. Eto'o - inmiddels 35 jaar en actief bij het Turkse Antalyaspor - zou voor ongeveer 3,5 miljoen euro aan inkomsten hebben ontdoken bij de Spaanse belastingdienst. Dat deed de Kameroener via ingewikkelde constructies met zijn imagorechten. Eto'o heeft zowel in Spanje als in Hongarije een BV op zijn naam staan. Via die weg is belasting ontdoken. 

Na zijn jaren in Camp Nou speelde Eto'o voor achtereenvolgens Internazionale, Anzhi Makhachkala, Chelsea, Everton en Sampdoria. Sinds afgelopen zomer is de goalgetter actief in Turkije. De Afrikaanse vedette is zeker niet de enige grote naam die recentelijk wordt verdacht van (belasting)fraude. Lionel Messi verscheen al voor de rechter. Ook tegen Neymar loopt momenteel een zaak.

Update 15.46 uur: Het Openbaar Ministerie in Spanje heeft 10,5 jaar celstraf geëist tegen Samuel Eto'o. Dat meldt persbureau EFE op basis van bronnen bij justitie. Volgens de aanklacht die donderdag werd neergelegd bij een rechtbank in Barcelona eist het OM ook een boete en terugbetaling van in totaal 18 miljoen euro. De aanvaller wordt ervan verdacht dat hij in de periode van 2006 tot 2009 voor 3,87 miljoen euro belasting heeft ontdoken.