DE ZES: Alternatieven die voorrang op Simons zouden kunnen krijgen bij de Duivels

DE ZES: Alternatieven die voorrang op Simons zouden kunnen krijgen bij de Duivels

13-11-2016 12:00

Roberto Martinez weet de Belgische voetbalfan te verrassen, zoveel is duidelijk. Na de controversiële niet-selectie van Radja Nainggolan haalde de bondscoach zondag Timmy Simons bij de Rode Duivels. Ondanks de dunne spoeling in het defensieve compartiment had Martinez toch nog andere keuzes kunnen maken. VoetbalPrimeur.be selecteert zes alternatieven voor de veteraan van Club Brugge.

1. Leander Dendoncker (RSC Anderlecht)
Ook Dendoncker werd al als vervanger toegevoegd aan de kern van de Duivels, vooral vanwege zijn polyvalentie. De middenvelder van paars-wit kan namelijk ook in de verdediging uit de voeten. Ook al deemsterde hij de voorbije weken wat weg (net als de rest van Anderlecht), toch was Dendoncker in het seizoensbegin één van de drijvende krachten in Brussel. Met zijn 21 lentes zou hij tegen godbetert Estland de nodige ervaring kunnen opdoen.

2. Jason Denayer (Sunderland AFC)
Toegegeven, de leeftijdsgenoot van Dendoncker lag de voorbije maand in de lappenmand. Vorig weekend maakte Denayer echter zijn rentree op bezoek bij Bournemouth FC. Na zijn tegenvallende EK is de jongeling wat uit de gratie gevallen bij al wie de Rode Duivels een warm hart toedraagt. Men mag echter niet vergeten dat hij een jaar geleden nog als dé opvolger voor Vincent Kompany te boek stond. Zo snel kan je je talent niet verliezen.

3. Jelle Van Damme (Los Angeles Galaxy)
33 jaar is Van Damme inmiddels, al valt dat tegenover Simons natuurlijk niet oud te noemen. De linkspoot maakte vorig jaar de oversteek over de Atlantische Oceaan. Bij LA Galaxy speelt Van Damme de pannen van het dak. Zo werd hij onlangs nog tweede in de verkiezing voor beste verdediger uit de MLS. Als Laurent Ciman zijn selectie kan verdienen in de Verenigde Staten, waarom Van Damme dan niet? Met hem als linksback zou Jan Vertonghen opnieuw centraal kunnen voetballen.

4. Michaël Heylen (KVC Westerlo)
Een speler van Westerlo bij de nationale ploeg, op papier is het ondenkbaar. Toch zou een selectie van Heylen minder verbazingwekkend zijn dan het op het eerste zicht lijkt. De centrale verdediger is namelijk al jaren een vaste waarde bij de nationale jeugdselecties. Het Anderlecht-product draagt zelfs de aanvoerdersband bij de beloften. Ook Heylen heeft met zijn 22 jaar de jeugd aan zijn zijde.

5. Dion Cools (Club Brugge)
Nog zo’n jong veulen dat eventueel zijn kans zou moeten gekregen hebben. Als ploeggenoot van Simons bouwt Cools dit seizoen aan zijn carrière bij Club Brugge. De vleugelverdediger startte op rechtsback, verdween naar de bank toen Ricardo Van Rhijn op niveau geraakte, maar profiteerde van de blessure van Laurens De Bock om een vaste waarde te worden... op links. Zelfde verhaal als met Van Damme: met Cools op links kan Vertonghen opschuiven richting centrum.

6. Timothy Derijck (Zulte Waregem)
Als er één Belgische verdediger uit de Jupiler Pro League in topvorm zit, is het Derijck wel. De 29-jarige mandekker prijkt met herfstkampioen Zulte Waregem helemaal bovenaan de ranking. Daar heeft de ex-speler van onder meer PSV en ADO Den Haag zelf een groot aandeel in. Derijck speelde al elke minuut, hield zes maal de nul en scoorde bovendien vier keer. Gezien de recente blessuregolf was het voor hem een uitgelezen kans om het tot Rode Duivel te schoppen, maar Martinez dacht daar anders over.