Muntjesincident PSV kan wéér staartje krijgen: 'Verplicht om mee te werken'

Muntjesincident PSV kan wéér staartje krijgen: 'Verplicht om mee te werken'

12-11-2016 13:10

Hoewel PSV het muntjesincident in Madrid als een gesloten hoofdstuk beschouwt, hoeft dat helemaal niet zo te zijn. De Eindhovenaren kunnen gedwongen worden om informatie aan te leveren die het Spaanse Openbaar Ministerie graag wil hebben. De match in de Champions League tegen Atlético Madrid krijgt dus mogelijk nog een staartje. 

"PSV is verplicht om mee te werken en als ze dat niet doen kan het OM de informatie opeisen door die zelf te komen ophalen", zegt voetbaljurist Jan Kabalt in De Telegraaf. "Het is weliswaar geen zware kwestie, maar de ervaring leert, dat er wel wordt doorgepakt, als zo’n zaak in de spotlights komt."

Het Openbaar Ministerie bevestigd de lezing van Kabalt. "Er zijn inderdaad mogelijkheden om de informatie te vorderen, al hangt dat wel samen met de feiten waar het om gaat en de context. Het is dan de vraag of de inzet van die middelen proportioneel is", aldus een woordvoerster. "We zijn nu in overleg met het Spaanse Openbaar Ministerie over het standpunt van PSV en verwachten daar volgende week meer over te horen."

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport liet vrijdag al weten dat PSV alsnog met informatie over de brug moet komen. "Als een ander land vraagt om mee te werken aan dit soort rechtszaken, doe je dat gewoon."