Vrederechter over vrijspraak van Verhaeghe: Omgekeerde klassenjustitie

Vrederechter over vrijspraak van Verhaeghe: "Omgekeerde klassenjustitie"

13-10-2016 19:45

Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe is in beroep vrijgesproken na zijn aanvaring met een steward in Lokeren. Voor de voetbalcel kreeg hij nog een stadionverbod en een boete, maar die is bij de politierechter opgeheven.

De advocaat van Verhaeghe had volgens Knack een heel bijzonder argument. Erevrederechter Jan Nolf legt uit. "Verhaeghe's advocaat, Walter Van Steenbrugge, pleitte onder meer dat de straf zou betekenen dat de Club Brugge-voorzitter niet eens kan gaan werken in zijn kantoor binnen het stadion. Dit heeft dan iets weg van omgekeerde klassenjustitie", staat te lezen.

Een ander argument was dat de voetbalcel veel te snel heeft geoordeeld. Die voetbalcel dient net om een versneld oordeel te kunnen vellen, maar volgens Van Steenbrugge is het onderzoek daardoor partijdig en onvolledig gevoerd. "Voor Verhaeghe riskeerde dit een casus van omgekeerde klassenjustitie te worden met onevenredige gevolgen. Voor veel supporters als Jan-met-de-pet blijft de Voetbalwet echter - net als de GAS-wet - de échte klassenjustitie, waartegen nauwelijks verhaal bestaat: een dure en ondoorzichtige procedure die Kafka alle eer aandoet", aldus Nolf.

Kortom: Knack oordeelt dat Verhaeghe handig gebruik heeft gemaakt van de wetten die er zijn. In beroep gaan tegen de voetbalcel is mogelijk, zoals het ook mogelijk is om in beroep te gaan tegen een GAS-boete. Veel mensen doen dat echter niet, vaak omwille van financiële redenen. Voor mensen die een stadionverbod hebben uitgezeten omdat ze niet in beroep konden gaan is dat natuurlijk een kaakslag.