Fout Ramos doet foutje Buffon vergeten; dominant Spanje beloont zichzelf niet

06-10-2016 22:44

Italië heeft ternauwernood een punt overgehouden in het WK-kwalificatieduel met Spanje (1-1). Een blunder van Gianluigi Buffon leek de ploeg fataal te worden, maar Daniele de Rossi besliste anders.

De twee grootmachten, die elkaar op het EK in Frankrijk ook al troffen, kwamen in de eerste helft totaal verschillend voor de dag. Waar Spanje probeerde te voetballen, groef Italië zich massaal in op eigen helft. Een groot verschil met het onderlinge duel op het EK, toen Italië frivool aanviel en met 2-0 aan het langste eind trok.

Het werd een spijkerhard duel, waarbij met name Diego Costa enkele keren aan een gele kaart ontsnapte. Al in de eerste minuut plantte hij zijn arm in het gezicht van Leonardo Bonucci, maar de scheidsrechter ontging het incident. Spanje had in het eerste bedrijf vervolgens 75 procent balbezit en vuurde liefst zes schoten op het doel van Buffon af. Italië zette daar niets tegenover. Onder meer Costa en Vitolo waren gevaarlijk namens de Spanjaarden.

De verdiende openingstreffer van Spanje kwam tien minuten na rust toch enigszins fortuinlijk tot stand. Vitolo profiteerde van onnodig ver uitkomen van Buffon en schoof vervolgens eenvoudig binnen. Een treffer die lange tijd genoeg leek voor een Spaanse zege, maar in de slotfase kwam Italië toch nog langszij. Sergio Ramos legde Eder neer, waarna De Rossi vanaf de strafschopstip voor de gelijkmaker zorgde: 1-1.

Beide ploegen hebben na twee duels nu vier punten. Spanje won het eerste duel met liefst 8-0 van Liechtenstein, terwijl de Italianen zegevierden bij Israël: 1-3.