JPL Top Speeldag 6: Stanciu brengt champagnevoetbal, vechtersbazen bij Standard

JPL Top Speeldag 6: Stanciu brengt champagnevoetbal, vechtersbazen bij Standard

12-09-2016 12:00

Ook deze week blikt de redactie van VoetbalPrimeur.be terug op de voorbije speeldag. In deze rubriek verzamelen we de drie meest positieve zaken of spelers die ons het afgelopen weekend opvielen. Want er viel weer heel wat te beleven op de velden van de Jupiler Pro League.

Aangename kennismaking met Stanciu
Nicolae Stanciu heeft tien miljoen euro gekost voor Anderlecht, is hij die prijs waard? Tegen Sporting Charleroi zagen we in ieder geval aardig wat klasseflitsen. Stanciu is op het eerste zicht een heel complete nummer tien. Hij heeft snelheid, een vlotte dribbel, een goed schot en bovendien is hij perfect tweevoetig. Een speler die moeilijk te verdedigen is dus, al moeten we afwachten wat hij brengt in een moeilijkere wedstrijd.

Anderlecht kreeg in ieder geval voor het eerst in jaren nog eens iets dat leek op champagnevoetbal. Met Lukasz Teodorczyk heeft het bovendien een spits die van elke min of meer bruikbare bal een doelkans kan maken. Achterin staat de deur nog altijd open, maar met zo'n aanvallende weelde zien we Anderlecht ook een massa goals maken dit seizoen.

Kleine ploegen worden groot
Het algemene niveau van de Jupiler Pro League lijkt dit seizoen écht hoog te liggen. Veel ploegen hebben goed ingekocht. Zo zien we terug een Zulte Waregem dat kan tippen aan de periode met Thorgan Hazard en Junior Malanda. Ook wat KV Kortrijk doet is echt knap. Door sommige analisten werd Kortrijk nog tot degradatiekandidaat uitgeroepen, maar zo speelt het zeker niet.

Zo lijken we dit seizoen naar een brede top te gaan, een competitie waar een nederlaag voor een topclub helemaal niet meer zo verbazend is. Club Brugge heeft ondertussen zijn derde uitnederlaag op rij geleden. Club is niet op toerental, maar de 'kleine' clubs laten zich ook gewoon niet meer naar de slachtbank leiden. Het grote slachtoffer hiervan lijkt wel Westerlo te zijn: zij blijven ter plaatse trappelen door geldgebrek. Vaak heeft het kunnen profiteren van wanbeleid bij een reeksgenoot, maar nu kan het avontuur over zijn voor de Kempenaars.

Standard vecht opnieuw
Het is een klassieker in het voetbal: het schokeffect bij een nieuwe coach. Ook Standard heeft het afgelopen week beleefd. Iedereen wil zich bewijzen voor nieuweling Aleksandar Jankovic. Dat leverde een mooie prestatie op tegen Genk, dat vooral op kracht werd weggeduwd. Standard gaf geen meter ruimte weg en vocht voor elke bal. Dat hebben de supporters de laatste jaren misschien wel te weinig gezien.

Dit vraagt natuurlijk om een bevestiging, hoe gemotiveerd zijn de spelers nog na een paar maanden onder Jankovic? Ferrera pakte afgelopen seizoen een prijs, zijn ontslag was dan ook bijzonder controversieel. Jankovic moet Play-Off 1 halen bij Standard, iets dat hem bij KV Mechelen nooit gelukt is.