Ajax heeft aan assist Ziyech genoeg voor eerste thuiszege van het seizoen

11-09-2016 18:41

Ajax heeft zondag de lastige thuiswedstrijd tegen Vitesse omgezet in drie punten. Door een assist van debutant Hakim Ziyech werd het 1-0 voor de Amsterdammers in de Arena.

PSV en koploper Feyenoord pakten al drie punten dit weekend, waardoor er voor Ajax maar één ding op zat: winnen. De ploeg van Peter Bosz startte misschien wel mede daardoor goed aan het thuisduel met Vitesse en testte binnen zeven minuten twee keer de vuisten van doelman Eloy Room. De pogingen waren van Nemanja Gudelj en Amin Younes.

Na die leuke eerste minuten zakte het niveau echter als een pudding in elkaar. Ajax was niet meer in staat om tot kansen te komen, terwijl Vitesse met weinig urgentie het doel van Ajax-keeper André Onana zocht. De Arnhemmers doken tegen het einde van de eerste helft wel een paar keer gevaarlijk op voor het vijandelijke doel, maar écht grote mogelijkheden waren dat niet.

Na rust viel er alsnog een doelpunt te noteren in de Arena, met daarbij een rol voor Ziyech. De debutant, die als hangende rechtsbuiten moeizaam begon, slingerde een vrije trap de zestien in. Nick Viergever schatte de bal op waarde en zorgde met een duik voor de 1-0.

In het laatste half uur kwam de voorsprong van Ajax niet meer in gevaar, behoudens een schot van Adnane Tighadouini. Vitesse eindigde het duel met tien man door een rode kaart voor gewezen Anderlecht-verdediger Arnold Kruiswijk (twee keer geel). Door de overwinning klimt Ajax naar de derde plek in de Eredivisie. Feyenoord en PSV hebben respectievelijk vijf en drie punten meer.