Eurostadion krijgt opnieuw beenharde kritiek: De ene factuur na de andere

Eurostadion krijgt opnieuw beenharde kritiek: "De ene factuur na de andere"

Gepubliceerd: zondag 11 september 2016 om 09:15zo 11-09-2016 om 09:15

De Rode Duivels en Anderlecht spelen tegen 2020 in een nieuw stadion. Tenminste, als het van de stad Brussel en bouwbedrijf Ghelamco afhangt. In het programma Panorama reageren Brusselse politici echter uitermate negatief.

Het grootste struikelblok is dat er wordt volgehouden dat het de belastingbetaler niets kost. Alles wordt gefinancierd door privégeld. Onzin, zo verklaren verschillende Brusselse politici.

Arnaud Verstraete van Groen is bijvoorbeeld een tegenstander. "Er wordt vanaf het begin gezegd: dit stadion zal de belastingbetaler niets kosten. Dat wordt eindeloos herhaald, tot in den treure. Maar dan zien we dat de ene factuur na de andere binnenloopt."

Johan Van Den Driessche van N-VA is ook tegen. "Ik heb eens een ruwe berekening gemaakt. Een heel voorzichtige. Ik kom minimum uit op een factuur van 280 miljoen euro voor de belastingbetaler."

'Verborgen' kosten
Het klopt nochtans wel degelijk dat het stadion gebouwd zal worden zonder één cent belastingsgeld. Er zijn echter andere uitgaven voorzien. Zo komt er een nieuwe ondergrondse parkeergarage die wél door Brussel wordt betaald. Verder heeft het stadsbestuur een contract van dertig jaar gesloten met Ghelamco: voor 4,1 miljoen euro per jaar krijgt de stad een groot aantal business seats. De twee genoemde politici vinden het stadion dus helemaal niet zo 'gratis' voor de Brusselaars als wordt beweerd.  

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws