Recordaantal buitenlanders in Jupiler Pro League: Goede Belgen zijn te duur

Recordaantal buitenlanders in Jupiler Pro League: "Goede Belgen zijn te duur"

08-09-2016 10:29
1

Sire, er zijn geen Belgen meer. In de Jupiler Pro League waren er namelijk nog nooit zo veel buitenlandse spelers als nu. Liefst 56% van de spelers uit de A-kernen komen uit het buitenland.

Verschillende Belgische clubs hebben het dit seizoen moeilijk om aan genoeg home grown spelers te geraken. Dat zijn spelers die in België zijn opgeleid, meestal hebben ze dan ook de Belgische nationaliteit. Onder meer STVV, KV Kortrijk en Eupen moeten flink schrapen om in orde te zijn met de regels. 

Joseph Allijns van KV Kortrijk heeft daar een heel simpele verklaring voor. "Als je een transfer doet, wil je een kerel die een toegevoegde waarde biedt. Wel, zulke Belgen zijn gewoon te duur. Deze zomer wilden wij een Belg met een aflopend contract binnenhalen, maar zijn club vroeg 700.000 euro. Tja, dan moét je het wel in het buitenland zoeken", aldus Allijns in Het Nieuwsblad.

Chris Van Puyvelde, technisch directeur bij de voetbalbond, is natuurlijk niet trots op dit record. "Dat het aantal buitenlanders in onze competitie stijgt, is geen goede evolutie. Maar de situatie is niet dramatisch. Ik zie dat bijna alle ploegen in eerste klasse investeren in hun jeugdopleiding. Dat geeft natuurlijk geen onmiddellijk resultaat, maar op die manier kunnen we de trend wel ombuigen. Er gaan kwaliteitsvollere Belgische voetballers op de markt komen."