Nederland in blessuretijd bestolen: ploeg start met gelijkspel in Zweden

06-09-2016 22:40

Oranje is de kwalificatiereeks voor het WK in Rusland met een remise in Zweden begonnen (1-1). De ploeg van Danny Blind keek lang tegen een achterstand aan, maar Wesley Sneijder redde een punt.Door een blunder van Kevin Strootman - en een prachtige stift van Marcus Berg - kreeg Oranje vlak voor de koffie een dreun te verwerken. Aanvoerder Sneijder, die Oranje op sleeptouw nam, maakte ruim twintig minuten voor het einde de gelijkmaker

Uitblinker Olsen
Net zoals in de wedstrijd tegen Griekenland begon Oranje uitstekend. Dat leidde al na zes minuten tot een kans voor Davy Klaassen. De Ajacied, die mocht starten omdat Sneijder een linie doorschoof, schoot echter op de uitblinkende doelman Robin Olsen. De sluitpost had ook een antwoord op een kopbal van Klaassen, tien minuten later.

Hoewel Oranje nog niet scoorde, kon Danny Blind tevreden zijn over het eerste half uur. Zweden was nergens te bekennen en eigenlijk was het wachten op de Oranje-goal. Ook Vincent Janssen kreeg bij een schot van afstand echter te maken met Olsen. Sneijder, die prima speelde, zag daarna een van richting veranderd schot nét langs de kruising scheren.

Strootman blundert
Wat totáál niet leek te gaan gebeuren, gebeurde toch: de Zweden scoorden. Na een afzichtelijke fout van Strootman op de rand van het zestienmetergebied, kreeg Marcus Berg de bal. De oud-speler van FC Groningen en PSV stiftte vervolgens schitterend raak. Jeroen Zoet was kansloos en Oranje ging toch weer met een achterstand rusten. Wéér door een persoonlijke fout.

Na rust veranderde er niets aan het wedstrijdbeeld. Oranje had de wedstrijd in handen, maar keek wel tegen een achterstand aan. En weer kreeg Klaassen een kans. De aanvoerder van Ajax zag een kopbal opnieuw gered worden door Olsen. Op het moment dat de wanhoop serieuze vormen begon aan te nemen, viel de Oranje-goal alsnog. Na een schot van de opgekomen Janmaat nam Sneijder de rebound op zijn pantoffel: 1-1. Het betekende de dertigste Oranje-goal van de Utrechter.

Zuivere goal afgekeurd
Met Bas Dost en Steven Berghuis in de ploeg hoopte Oranje nog op de verdiende 1-2. Die leek er ook te gaan komen toen Dost vijf minuten voor tijd alleen voor Olsen opdook, maar hij mikte over. Het ergste moest toen nog komen. In blessurertijd kopte Dost raak, maar vond de arbitrage dat hij voor zijn kopbal een overtreding maakte. Dat was, op z'n zachtst gezegd, zeer zwaar bestraft.

En zo speelde Oranje dus gelijk in Solna. Gezien de dramatisch verlopen EK-kwalificatie was het optreden van Oranje bevredigend, maar het aantal kansen had voor winst moeten zorgen.