DE VIJF: De meest opvallende openingsduels van de Duivels in aanloop naar een WK

DE VIJF: De meest opvallende openingsduels van de Duivels in aanloop naar een WK

05-09-2016 18:00

Zo’n twee maanden na het EK in Frankrijk beginnen de Rode Duivels dinsdagavond alweer aan een nieuw hoofdstuk. In een uitduel tegen Cyprus trapt het Belgische elftal immers haar missie richting WK 2018 af. Ons land heeft alvast goede herinneringen aan openingswedstrijden van WK-kwalificatiecampagnes. VoetbalPrimeur.be pikt er de vijf meest opvallende duels uit.

Op achttien duels verloren de Rode Duivels in hun historie nog maar twee keer hun eerste wedstrijd van een WK-kwalificatiecyclus. De laatste keer gebeurde dat zo’n 65 jaar geleden. De kaarten liggen dus gunstig voor de confrontatie met de Cyprioten.

WK 1958: Frankrijk – België (6-3)
Het meest spectaculaire duel uit dit lijstje werd ongetwijfeld gespeeld op 11 november 1956. Van Wapenstilstand viel die dag maar weinig te merken bij onze zuiderburen, die als bezetenen over de Belgische ploeg raasden. Grote uitblinker bij de thuisploeg was Thadée Cisowski.

De aanvaller met Poolse roots nam liefst vijf treffers voor zijn rekening. Nadien volgden voor ons land een dubbele overwinning tegen IJsland en een brilscore in de terugmatch tegen de Fransen, maar dat was niet voldoende om het WK in Zweden te halen.

WK 1974: België – IJsland (4-0)
De grootste zege op de openingsspeeldag van een WK-kwalificatiecampagne werd geboekt in 1972. In een eerste fase moest België zich ontdoen van IJsland. Dat bleek een fluitje van een cent te zijn: zowel thuis als uit wonnen de Rode Duivels met 4-0-cijfers.

Odilon Polleunis was de gevierde man. Het clubicoon van Sint-Truiden maakte drie van zijn tien interlandgoals in het heenduel tegen de eilandbewoners. Paul Van Himst verzorgde de andere treffer. In de laatste kwalificatieronde liep het echter fout af: Nederland hield ons weg van het WK in West-Duitsland.

WK 1994: België – Cyprus (1-0)
De oudere voetbalfans zullen dinsdag misschien een déjà-vu beleven. De Belgen openden hun weg naar het WK immers al eens tegen de Cyprioten. In aanloop naar het kampioenschap van 1994 in de Verenigde Staten mochten de Duivels weliswaar thuis van start gaan.

Zoals wel vaker in onze geschiedenis bleek Cyprus geen hapklare blok. Uiteindelijk wonnen de troepen van Van Himst met het kleinste verschil. Niemand minder dan Marc Wilmots liet toen de enige treffer van de partij optekenen.

WK 2002: België – Kroatië (0-0)
In de strijd om het WK in Japan en Zuid-Korea trapten de Rode Duivels meteen af met een cruciale wedstrijd. Punten halen tegen groepsfavoriet Kroatië zou de groep van Robert Waseige een enorme boost kunnen geven. Met een brilscore werd die doelstelling behaald.

Mede door dat puntje was België tot de laatste speeldag in de running voor rechtstreekse kwalificatie. Het had voldoende aan een gelijkspel op verplaatsing in... Kroatië. Een doelpunt van Alen Boksic besliste er echter anders over. Gelukkig konden Waseige en co na legendarische barragewedstrijden tegen Tsjechië toch nog vliegtuigtickets richting Azië boeken.

WK 2014: Wales-België (0-2)
Onze succesvolle vorige campagne, die we uiteindelijk zouden afsluiten met 28 punten op 30, begon in Cardiff. Ook toen al mochten de Welshmen allerminst onderschat worden. Een rode kaart van James Collins na een kwart wedstrijd verlichtte de taak van de Duivels aanzienlijk.

Net voor rust buffelde Vincent Kompany een hoekschop binnen. België op rozen tegen tien man, maar toch was het tot diep in de tweede helft wachten op de definitieve verlossing. Jan Vertonghen poeierde zeven minuten voor het einde de tweede treffer tegen de netten.