Probleem nog steeds niet opgelost: amateurs verdienen tot 2000 euro in het zwart

Probleem nog steeds niet opgelost: amateurs verdienen tot 2000 euro in het zwart

28-08-2016 12:41
1

Het probleem van zwart geld in het amateurvoetbal werd enkele jaren geleden al aangekaart. Ondanks verwoede pogingen van de belastingdienst om deze praktijken te vermijden, worden nog steeds veel amateurvoetballers op illegale wijze betaald.

Zwart geld in het amateurvoetbal. Moeilijk om uit te roeien. Dat blijkt uit een enquête van KU Leuven en PXL Hasselt. Eén op de drie provinciale voetbalclubs betaalt spelers nog steeds uit in zwart. Bovendien zijn die ploegen erg creatief in het ontwijken van belastingen.

"Het probleem zit vooral in de attitude van de clubs", aldus professor Jeroen Scheerder van de KU Leuven tegenover Sporza. "De meeste ploegen zijn er nog steeds niet van overtuigd dat dit een probleem is. Meer zelfs, 40 procent van de clubs zien niets verkeerd in het niet aangeven van vergoedingen."

Een collectief probleem dus in het provinciaal voetbal, waar niet enkel het clubbestuur maar ook de sponsors aan meewerken. "Er worden in het provinciaal voetbal nog steeds enveloppes in het zwart uitgedeeld. Dat kan oplopen tot 2000 euro", vertelt Eric Pompen van PXL Hasselt aan Sporza. "Daarnaast hebben clubs nog enkele creatieve oplossingen om spelers te betalen of aan te trekken. Bijvoorbeeld een aantal voorbeelden in natura, zoals een auto of een verbouwing."