De Transferanalyse: De zwakte van Genk is de breedte van de kern

De Transferanalyse: De zwakte van Genk is de breedte van de kern

26-08-2016 17:00
1

De zomertransferperiode zit er alweer bijna op. Op 1 september moeten alle Belgische ploegen hun zaakjes in orde hebben. Heel wat clubs hebben nog wat werk voor de boeg. VoetbalPrimeur.be analyseerde de kern van KRC Genk. De kern van de Limburgers zit boordevol talent. Maar is die wel breed genoeg?

Bij Genk zitten ze dit seizoen boordevol ambitie. De ambitie is om zeker hoger te eindigen dan vorig seizoen. Een plekje bij de top 3 dus. De vraag is of de kern van Genk daar wel klaar voor is. Want heel breed ziet het er toch niet uit.

In doel zit publiekslieveling en bankzitter Laszlö Koteles te azen op een transfer. Marco Bizot, uitgefloten door de eigen fans, krijgt nog steeds kansen. Onbegrijpelijk voor ons. De Nederlander kostte Genk vorig seizoen een pak punten door flaters. Het ziet er niet naar uit dat hij dit seizoen veel verbeterd zal zijn. Een nieuwe Thibaut Courtois uit de jeugd halen is onmogelijk, maar een nieuwe doelman die punten kan pakken moet er nog bij.

Achterin zag Genk met Christian Kabasele een sterkhouder vertrekken. Omar Colley, een 23-jarige Gambiaan, werd gehaald om hem te vervangen. Het is nog koffiedik kijken of Colley ook goed genoeg is om Kabasele te vervangen. Maar we geven hem nog tijd. Met Sébastien Dewaest naast hem heeft hij toch al een uitstekende partner.

Intussen is het bij Genk zoeken naar verdedigers die ouder zijn dan 23 jaar. De enige is Dewaest. De rest zijn jonkies. En een pak van die jonkies hebben zo goed als geen ervaring op het hoogste niveau (Dries Wouters, Robin Seigers, Christophe Janssens, ...). Wat extra ervaring kunnen de Limburgers gebruiken.

Kuzmordzi en... Buyens
Op het middenveld lijkt Wilfred Ndidi te blijven. Een heel goede 'transfer'. De Nigeriaan zit boordevol talent. Naast hem staat de draaischijf Alejandro Pozuelo. Maar wat als één van hen uitvalt? Bryan Heynen kreeg dit seizoen al een pak kansen, maar lijkt niet klaar om de fakkel te gaan overnemen bij een blessure. De enige andere opties zijn Benard Kumordzi en Yoni Buyens. Veel te weinig als je wil meestrijden op drie fronten.

Voorin heb je op de flanken met Leon Bailey, Leandro Trossard en Thomas Buffel. Neeskens Kebano werd onlangs nog verkocht, een vervanger werd er nog niet gehaald. Bailey is hét goudhaantje van de Limburgers en lijkt voor een grote carrière te staan. Trossard bewees bij Oud-Heverlee Leuven dat hij het niveau van de JPL zeker aankan. Nu moet hij nog kansen krijgen.

Met Mbwana Samatta en Nikolaos Karelis heb je ook nog twee goede spitsen die weten waar het doel staat. Als de ene uitvalt, kan de andere probleemloos zijn vervanger zijn. Het enige wat Genk voorin misschien mist na het vertrek van Igor De Camargo is een stormram. Al begrijpen we het wel als het Genkse bestuur dat niet als een prioriteit ziet.

Nodig: Doelman, ervaren verdediger(s), centrale middenvelder(s), flankaanvaller/spits die op de flanken kan, sterke spits