De analyse: AS Saint-Etienne, niet te onderschatten Franse recordkampioen

De analyse: AS Saint-Etienne, niet te onderschatten Franse recordkampioen

26-08-2016 14:30

In de groepsfase van Europa League zal RSC Anderlecht het opnemen tegen het Franse AS Saint-Etienne. Opvallende genoeg zijn Les Verts met tien landstitels de recordkampioen van Frankrijk. Maakt paars-wit er ook een kans tegen? VoetbalPrimeur.be geeft u een handige analyse!

Saint-Etienne behaalde zijn grootste successen in de jaren ’60 en ’70. De club behaalde meerdere titels en bereikte in 1976 zelfs de finale van Europacup I. Daarin verloor het met 1-0 van de Duitse grootmacht Bayern München. Les Verts hebben al tien landstitels behaald, geen enkele Franse club doet beter. Na de succesjaren ging de club door een diep dal, maar sinds 2008 is Saint-Etienne opnieuw een subtopper in Frankrijk.

Trainer: Christophe Galtier
Stadion: Stade Geoffroy-Guichard (capaciteit: 36.000)

Niet te onderschatten Franse subtopper
Saint-Etienne is zeker niet de bekendste club uit de Franse Ligue 1. Die eer gaat uiteraard naar Paris Saint-Germain en Olympique Marseille. Toch mag Anderlecht Les Verts niet onderschatten. De voorbije jaren greep de club altijd een Europees ticket. Vorig seizoen bereikte Saint-Etienne de groepsfase van de Europa League na het spelen van twee voorrondes.

In een poule met Lazio Roma, Dnipro en Rosenborg behaalden Les Verts een knappe tweede plaats. In de volgende ronde werden ze evenwel uitgeschakeld door het Zwitserse FC Basel. Ook dit seizoen moest de club aan de bak in de voorrondes. Eerst ging het Hongaarse Târgu Mureș voor de bijl. Nadien knokte Saint-Etienne zich – met de nodige moeite – voorbij het Moldavische Milsami Orei.

Sterspeler
De sterkhouder van de Franse eersteklasser is centrale verdediger en kapitein Loïc Perrin (foto). Hij doorliep de befaamde jeugdopleiding van Les Verts en maakte op 18-jarige leeftijd zijn debuut in de hoofdmacht van de club. In 2007 kreeg hij als 22-jarige al de kapiteinsband na het vertrek van Julien Sablé. Nu is hij met zijn 31 lentes de grote leider van de club.

Op het middenveld is het opletten voor Jordan Veretout. De 23-jarige middenvelder maakte vorig seizoen de overstap van FC Nantes naar de Aston Villa, maar na de degradatie van van The Villans keerde hij terug naar Frankrijk bij Saint-Etienne. De voormalige jeugdinternational werd met de min-20 van Frankrijk wereldkampioen in 2013.

Opvallend
Saint-Etienne is de ex-club van Rode Duivel Kevin Mirallas. Les Verts namen Mirallas in 2008 over van Lille, maar de winger kon nooit overtuigen bij de Franse recordkampioen en werd in 2010 doorverkocht aan Olympiakos. Daar zal Saint-Etienne ondertussen wel spijt van hebben, want Mirallas ontplofte bij de Griekse topclub en versierde een transfer naar de Premier League. Ook Pierre-Emerick Aubameyang, sterspeler van Borussia Dortumund, heeft een verleden bij Les Verts, net als de Franse internationals Blaise Matuidi en Dimitri Payet.

Verleden tegen Belgische clubs
Anderlecht heeft nog nooit tegen de Franse subtopper gespeeld, maar rivaal Club Brugge heeft Saint-Etienne wel al ontmoet. Blauw-zwart speelde in het seizoen 2008-2009 in het Jan Breydelstadion 1-1 gelijk in de groepsfase van de toenmalige UEFA Cup. Een terugwedstrijd werd niet gespeeld, aangezien de groepsfase toen met vijf ploegen gespeeld werd. Club werd uitgeschakeld in de poule met verder nog Kopenhagen, Valencia en Rosenbord. Saint-Etienne behaalde de tweede plaats en stootte door naar de volgende ronde.

Prognose
Anderlecht heeft zeker een kans tegen Saint-Etienne, al mag het Les Verts zeker niet onderschatten. De club is al enkele jaren een subtopper in een competitie die hoger aangeschreven staat dan de Jupiler Pro League. Bovendien werkt de club met een budget van ongeveer 50 miljoen euro, toch een pak meer dan de Brusselaars. In het eigen Constant Vanden Stockstadion moet Anderlecht echter altijd proberen te winnen. Wij voorspellen een evenwichtige wedstrijd tussen beide ploegen. Drie op zes halen is een must voor paars-wit als het wil overwinteren.