Deze transfervrije Belgen zouden samen een sterk elftal vormen

Deze transfervrije Belgen zouden samen een sterk elftal vormen

30-08-2016 14:00
1

De transfermercato nadert haar sluitingsdag: binnen zo'n 34 uur gaat de (Belgische) markt onherroepelijk dicht. Enkel spelers die zonder contract zitten, kunnen daarna nog hopen op een nieuwe werkgever. Ook enkele Belgische voetballers zitten in die situatie. VoetbalPrimeur.be stelt een opmerkelijk elftal samen van Belgen op zoek naar een club.

Na een intense tactische vergadering besloot onze redactie ons elftal in een 4-2-3-1-formatie de wei in te sturen. Tussen haakjes vind je bij elke speler zijn leeftijd, gevolgd door de club waarvoor hij het laatst actief was.

Doelman: Glenn Verbauwhede (31, Maritzburg United)
Bij zijn profdebuut in 2004 leek het slechts een kwestie van tijd vooraleer het jeugdproduct van Club Brugge het rugnummer één zou dragen bij Blauw-Zwart. Het draaide echter helemaal anders uit, vooral omdat Verbauwhede zich mentaal niet altijd even stabiel toonde. Bij KV Kortrijk maakte hij nog indruk, maar na een mislukte passage in Zuid-Afrika zit hij nu zonder club.

Rechtsback: Guillaume François (26, Sporting Charleroi)
Op zijn leeftijd zou François normaliter in de fleur van zijn voetballeven moeten zijn, maar momenteel staat de Waal nergens onder contract. Tussen 2013 en 2015 was hij bij de Carolo’s nochtans vaste basisklant. Een jaar vol blessures maakte echter een einde aan zijn periode in Henegouwen. Recent testte hij bij het Engelse Rotherham United, zonder succes.

Centrale verdediger: Gill Swerts (33, Notts County)
Ondanks ruim 250 wedstrijden op de teller in de Eredivisie, met als bekroning een kampioenenschaal en een Supercup op de schouw, heeft tegenwoordig niemand nog interesse in Swerts. De verdediger, die zowel centraal als op rechts uit de voeten kan, deed vorig seizoen nochtans geregeld mee in de Engelse derde klasse. Ideaal voor een tweedeklasser die op zoek is naar een brok ervaring.

Centrale verdediger: Jan Wuytens (31, AZ Alkmaar)
Medio 2013 stond Wuytens nog op het punt om FC Utrecht, waar hij sterk presteerde, in te ruilen voor Club Brugge. Uiteindelijk bleef de verdediger in Nederland actief. Zijn periode bij AZ begon veelbelovend, maar de voorbije twee seizoenen kwam hij slechts vijf keer in actief in de Eredivisie. John van den Brom besloot dan ook om de Limburger te laten gaan.

Linksback: Derick Tshimanga (27, KRC Genk)
Pakweg vijf jaar geleden had hoogstwaarschijnlijk niemand gedacht dat Tshimanga anno 2016 in dit lijstje zou opduiken. De realiteit is echter bitterhard. Bij Genk mocht de snelheidsduivel wel vaak aantreden, maar echt incontournable was hij er nooit. De voorbije weken kreeg de geboren Congolees nog een testperiode bij RSC Anderlecht. Die draaide op niets uit.

Centraal middenveld: Gaby Mudingayi (34, AC Cesena)
Blijkbaar heeft geen enkele club nood aan een breker die in zijn loopbaan ruim 200 Serie A-wedstrijden betwist heeft. Na zijn passage bij Cesena zit Mudingayi nu al een jaar zonder werkgever. Een geweldige voetballer is de zeventienvoudige Rode Duivel nooit geweest, maar met zijn professionalisme en fysieke power bouwde hij toch een knappe carrière uit.

Centraal middenveld: Karel Geraerts (34, Sporting Charleroi)
Onder Felice Mazzu was de blonde middenvelder vooral belangrijk in de kleedkamer, maar ook op het veld heeft Geraerts zijn sporen ruimschoots verdiend. In zijn glorieperiode bij Standard Luik en Club Brugge profileerde hij zich als een slimme en scorende nummer acht. Geraerts besloot zelf afscheid te nemen van Charleroi. Over zijn volgende bestemming moet hij nog even nadenken.

Rechtsbuiten: Roland Lamah (28, Ferencvaros)
Het voorbije decennium zag het Anderlecht-product zowat alle hoeken van Europa. Na periodes in Nederland (Roda JC), Frankrijk (Le Mans), Spanje (Osasuna) en Engeland (Swansea City) vertoefde Lamah de voorbije twee seizoenen in Hongarije. Ondanks zeven doelpunten in 33 duels mocht hij deze zomer opkrassen bij Ferencvaros. Tijd om naar huis te komen voor de globetrotter?

Nummer tien: Mohammed Aoulad (24, KVC Westerlo)
Er durft al eens kortsluiting te ontstaan in zijn bovenkamer, maar dat Aoulad kan voetballen, staat buiten kijf. De jonge Belg met Marokkaanse roots presteerde sterk bij Sint-Truiden en Westerlo. Zijn tweede seizoen in de Kempen eindigde echter, onder meer door gedragsproblemen, in mineur. Afwachten welke club het talentvolle enfant terrible een nieuwe kans wil geven.

Linksbuiten: Mustapha Oussalah (34, Royal Excelsior Moeskroen)
In zijn topjaren bij KV Kortrijk was de geboren Marokkaan bij momenten impressionant. Met zijn enorme loopvermogen mocht hij in het systeem-Vanhaezebrouck de hele linkerflank voor zijn rekening nemen. Hein nam hem dan ook mee naar Gent, maar daar kwam Oussalah nooit in het stuk voor. Na een goede uitleenbeurt bij Moeskroen zit de linkspoot nu zonder club.

Spits: Jeanvion Yulu-Matondo (30, Otelul Galati)
Welk niveau de 30-jarige aanvaller op heden nog haalt, valt zeer moeilijk in te schatten. Ooit dichtten kenners Yulu-Matondo echter een grootse carrière toe. Na een sterk seizoen bij Club Brugge, zakte hij bij Roda JC geleidelijk weg. Een odysseus langs Bulgarije, Egypte en Roemenië leverde niks op. Tussendoor bracht ook een passage bij Westerlo geen soelaas.