Deze Belgen hopen zich dit seizoen in de kijker te voetballen in de Eredivisie

Deze Belgen hopen zich dit seizoen in de kijker te voetballen in de Eredivisie

17-08-2016 17:45

Belgen met het talent van Marc Degryse, Luc Nilis, Jan Vertonghen of Toby Alderweireld lopen er – met alle respect – niet meer rond op de Nederlandse velden. Toch zoeken dit seizoen opnieuw veertien landgenoten hun voetbalheil bij onze Noorderburen. VoetbalPrimeur.be werpt een blik op het Belgische bastion in de Eredivisie.

De periode van de uitblinkende Belgen in Nederland ligt dus achter ons. Zo staat er (voorlopig) geen enkele landgenoot onder contract bij de traditionele grote drie: Ajax, PSV of Feyenoord. We moeten dan ook vooral gaan zoeken in de spelerskernen van de kleinere clubs.

Stijn Wuytens (AZ Alkmaar)
De Belg die waarschijnlijk het hoogste zal eindigen in de Eredivisie 2016-2017, is de oudste van de gebroeders Wuytens. Ooit openbaarde de linkspoot zich als een groot talent bij PSV, maar de voorbije jaren moest hij enkele stappen terugzetten. Na een sterke periode bij Willem II trok hij afgelopen winter naar AZ. Onder John van den Brom is de 26-jarige middenvelder vaste basisklant.

Bram Castro (Heracles Almelo)
In eigen land kwam de doelman niet verder dan een veertigtal wedstrijden bij Sint-Truiden, maar in Nederland bouwde Castro wel een knappe carrière uit. Na enkele succesvolle jaren bij Roda JC klopte PSV aan. De passage in Eindhoven draaide echter op niets uit. Via tweedeklasser MVV dwong de 33-jarige Limburger een transfer af naar Heracles, waar hij al twee seizoenen eerste doelman is.

Stefano Marzo (Heerenveen sc)
Net als enkele anderen uit dit lijstje kende Marzo zijn opleiding bij PSV. Vanwege een gebrek aan kansen in het A-elftal verkaste de technische rechtsback medio 2012 naar Beerschot, waar hij tussen bank en basis schipperde. Bij Heerenveen lukt het vooralsnog een pak beter voor de vijfvoudige jeugdinternational.

Kevin Begois (PEC Zwolle)
Nog een ervaren keeper die zijn sporen vooral verdiende bij onze Noorderburen. Tot op heden kwam Begois al uit voor vijf Nederlandse clubs: VVV, Helmond Sport, Roda JC, Den Bosch en, sinds de zomer van 2013, PEC Zwolle. Bij de bekerwinnaar van 2014 begon onze landgenoot het voorbije seizoen als basiskracht, maar na de winterstop startte hij slechts drie keer meer.

Tom Muyters (Excelsior)
De Nederlanders zijn blijkbaar dol op Belgische doelmannen, want ook deze Muyters verdient zijn brood in de Eredivisie. Bij de kleine club uit Rotterdam wierp de Limburger zich in oktober van vorig jaar op als nummer één in de keepershiërarchie. Voordien was Muyters doublure voor Sammy Bossut bij Zulte Waregem.

Dylan Seys (FC Twente)
Het 19-jarige talent van Club Brugge rondde begin deze zomer een uitleenbeurt af aan Twente. Even zag het ernaar uit dat Seys zijn minuten zou moeten maken op het tweede niveau, maar ondanks financiële problemen mochten de Tukkers toch in de Eredivisie blijven. Benieuwd wat de jonge vleugelaanvaller in Enschede kan presteren.

Ryan Sanusi en Loris Brogno (Sparta Rotterdam)
Beide Belgen uit het bouwjaar 1992 zijn het nieuwe seizoen uitstekend begonnen. Zowel Sanusi als Brogno mochten de eerste twee wedstrijden in de basis starten bij de promovendus. Brogno, die een verleden heeft bij Oud-Heverlee Leuven, Lommel United en RAEC Mons, stond op speeldag één zelfs meteen twee maal aan het kanon.

Funso Ojo en Dries Wuytens (Willem II)
De laagvlieger uit Tilburg is traditioneel een uitvalsbasis voor heel wat landgenoten. Momenteel staan er met Ojo en Wuytens, de jongere broer van Stijn, twee op de loonlijst. Allebei behoorden ze bij PSV tot de toptalenten van hun generatie. Het draaide voor beide echter anders uit. Bij Willem II werpen ze zich wel op als sterkhouders.

Kahraman Demirtapa, Yves De Winter, Tom Van Hyfte en Ali Yasan (Roda JC)
De grootste concentratie van Belgen vinden we als vanouds bij Roda JC. Dit seizoen hopen vier landgenoten zich in Kerkrade te profileren. Van hen heeft middenvelder Van Hyfte de grootste impact op het elftal. Pas vorig seizoen maakte hij op 29-jarige (!) leeftijd zijn debuut op het hoogste niveau. Dat deed hij overigens voortreffelijk, met acht Eredivisie-doelpunten.

Voor de drie anderen wordt het knokken voor een stekje bij de elf. De Winter, ooit een talentvolle doelman bij KVC Westerlo, hoopt zijn loopbaan nieuw leven in te blazen. Demirtapa en Yasan wachten nog op hun debuut bij Roda. Zij hebben overigens heel wat gemeen: allebei Turkse roots, allebei linksback en allebei doorgestroomd uit de jeugd van de Trots van het Zuiden.