DE TIEN: Deze vergeten Belgen hopen zich in de kijker te spelen in het buitenland

DE TIEN: Deze vergeten Belgen hopen zich in de kijker te spelen in het buitenland

11-08-2016 14:30
1

De voorbije jaren werd België één van de meest opwindende voetballanden ter wereld. De enorme opmars van de Rode Duivels is daar natuurlijk de exponent van. Toch voetballen lang niet alle Belgen in het buitenland bij miljoenenclubs. VoetbalPrimeur.be haalt tien vergeten voetballers vanonder het stof, die actief zijn in meer obscure competities dan pakweg de Premier League of de Serie A.

Logan Bailly (Celtic Glasgow, Schotland)
Een topkeeper in spe bij KRC Genk, met een droomtransfer naar Borussia Mönchengladbach als bekroning. Na een sterk begin daar toonde zelfs grootmacht Bayern München interesse. Door zijn broze mentale gestel spatten zijn toekomstdromen echter uiteen. Na drie wisselvallige jaren bij OH Leuven moet Bailly zich nu warm houden op de bank van Celtic.

Gianni Bruno (Krylya Sovetov Samara, Rusland)
Als tiener kondigde Bruno, een jeugdproduct van Lille OSC, zich aan als topspits in wording. Dat draaide toch wat anders uit. Na een sterke huurperiode bij Bastia volgden ontgoochelende passages in Evian en Lorient. Momenteel bouwt de 24-jarige aanvaller in Rusland aan de heropstanding onder de hoede van Frank Vercauteren.

Kylian Hazard (Újpest, Hongarije)
Het etiket ‘broer van...’ dragen, het moet bij momenten verschrikkelijk zijn. Zeker als je succesvolste broer jou ooit de meest getalenteerde telg van de familie noemde. Het overkwam Kylian Hazard. Francky Dury gaf de jongere broer van Eden een kans, maar aan de Gaverbeek mocht Kylian slechts twee maal invallen. Vorig seizoen bij Újpest draaide het al een stuk beter.

Ritchie Kitoko (Real Murcia, Spanje)
In 2009 mocht ene Ritchie Kitoko mee met de Rode Duivels naar de beruchte Kirin Cup. Het is eens iets anders dan Axel Witsel of Radja Nainggolan. De middenvelder met Congolese roots haspelt al zijn gehele carrière zijn matchen af in de Segunda Division. De voorbije twee seizoenen vertoefde hij op huurbasis bij het Griekse Asteras Tripolis, zonder succes. Nu gaat Kitoko aan de slag bij Murcia.

Geoffrey Mujangi Bia (FC Sion, Zwitserland)
De trouwe volgers van de Jupiler Pro League kennen Mujangi Bia maar al te goed. Na zijn doorbraak bij Sporting Charleroi stak de winger het Kanaal over. Het avontuur in Wolverhampton draaide echter uit op een gigantische flop. Standard reikte hem de hand, wat resulteerde in 23 competitietreffers tussen 2013 en 2015. Sinds vorige zomer dartelt Bia over de Zwitserse velden.

Vadis Odjidja-Ofoe (Legia Warschau, Polen)
Zo’n vijf jaar geleden zou Vadis ongetwijfeld de verrassendste naam uit dit lijstje geweest zijn. Het jeugdproduct van RSC Anderlecht leek voorbestemd voor een grootste carrière. Bij aartsrivaal Club Brugge liet hij bij vlagen zijn enorme potentieel zien, maar een constante leggen lukte niet. Norwich City werd een fiasco. Dat weerhield Besnik Hasi er deze zomer niet van om de drievoudige Rode Duivel naar Legia Warschau te gidsen.

Kevin Oris (Incheon United, Zuid-Korea)
‘Oris scoor is’ klonk het om de twee weken op de Bosuil. De supporters van The Great Old konden alvast niet klagen: tussen 2009 en 2012 potte de spits 38 keer. Het leverde de spits een lucratieve transfer naar Zuid-Korea op. Sindsdien doet Oris, met uitzondering van een klein uitstapje naar China, in de republiek wat hij het beste kan: doelpunten maken.

Washilly Tshibasu (Kokkolan PV, Finland)
In het seizoen 2010-2011 stond Oris bij Antwerp nog drie keer op het veld met deze Tshibasu. De vleugelmiddenvelder, die het levenslicht zag in Kinshasa, koos vanwege zijn beperkte speelgelegenheid eieren voor zijn geld. Zijn bestemming viel behoorlijk verrassend te noemen: Finland. Daar vertoeft Tshibasu nu nog steeds. Bij KPV, de huidige nummer vier in de Finse liga, scoorde hij al zeven maal in 2016.

Marnick Vermijl (Sheffield Wednesday, Engeland)
Een schoolvoorbeeld van een talentvolle voetballer die te snel de stap naar het buitenland zette. In de jeugd diende Vermijl zich bij Standard aan als toptalent, maar de rechtsback kon niet weerstaan aan de lokroep van Manchester United. Doorbreken zat er, ondanks een geslaagde uitleenbeurt aan NEC, niet in. Begin 2015 nam tweedeklasser Sheffield Wednesday hem over.

Wanderson (RB Salzburg, Oostenrijk)
De zoon van Wamberto timmert gestaag aan de weg naar de top. De in Brazilië geboren Belg trok na twee seizoenen bij Lierse SK naar het Spaanse Getafe. Daar kwam Wanderson de voorbije twaalf maanden tot twintig optredens in de Primera Division. Het leverde hem een transfer naar Red Bull Salzburg op, waar hij in het prille seizoen twee keer mocht invallen.