Karelis en Samatta bezorgen Racing Genk knappe zege tegen KV Oostende

31-07-2016 19:52

KRC Genk heeft de eerste topper van de nieuwe competitie met 2-1 gewonnen tegen KV Oostende. Nikos Karelis bracht de thuisploeg vroeg in de tweede helft op voorsprong. In de slotfase verdubbelde Mbwana Samatta de score. Knowlegde Musona redde de Oostendse eer met een knap doelpunt in de toegevoegde tijd.

Peter Maes bracht bij Racing Genk tien namen aan de aftrap die ook van de partij waren tegen het Ierse Cork City. Enkel Neekens Kebano kwam in de plaats van Samatta. Bij de bezoekers uit Oostende was het vooral uit kijken naar debutanten Silvio Proto en youngster Landy Dimata.

De jonge Dimata toonde tijdens een evenwichtige eerste helft meteen zijn talent. Hij bracht de Genkse verdediging een paar keer aan het wankelen, maar daar kwam geen doelpunt uit voort. Aan de overzijde miste Fernando Canesin een uitgelezen kans. Hij knalde van dichtbij op een uitgestoken been van Genk-doelman Marco Bizot.

Het antwoord van de thuisploeg kwam via Karelis. De spits was sneller dan de KVO-defensie, maar mikte nipt naast het doel van Silvio Proto. Meteen na de pauze mocht de Griek wel juichen. Rechtsachter Sandy Walsh legde perfect achteruit en Karelis liet Proto geen schijn van kans. Niet veel later leverde Walsh opnieuw een uitstekende voorzet af, maar Kebano mikte naast.

Oostende-trainer Vanderhaeghe zag het gevaar en greep in met een dubbele wissel. De Kustjongens drukten Genk achteruit, maar de thuisploeg hield stand en kwam er af en toe gevaarlijk uit. Alejandro Pozuelo infiltreerde in de zestien en legde klaar voor Karelis, maar Capon zat ertussen met een belangrijke ingreep.

Tijdens een Oostends slotoffensief leek Genk toch te kraken. Een pegel van Marusic zoefde naast de kooi van Bizot. Een tweede knal van dezelfde Marusic spatte uiteen op de paal. Vijf minuten voor affluiten kwam de invallen Joseph Akpala alleen voor Bizot, maar de spits miste onhandig.

Oostende bleef drukken, maar kreeg op de counter het deksel op de neus. De ingevallen Brian Heynen bediende de eveneens ingevallen Samatta en die zette de 2-0 op het scorebord. De knappe eerredder van Knowledge Musona in de toegevoegde tijd was niet meer dan een voetnoot. Racing Genk wint de eerste topper van de nieuwe competitie met 2-1 tegen KV Oostende.