VP Analyse: Is transfervrije Boilesen de juiste man voor Racing Genk?

VP Analyse: Is transfervrije Boilesen de juiste man voor Racing Genk?

27-07-2016 14:00

Racing Genk is op zoek naar een nieuwe linksback. De Limburgers werden woensdag in verband gebracht met Nicolai Boilesen. Hij is transfervrij, nadat hij op opmerkelijke wijze vertrok bij AFC Ajax. Wie is deze Deen?

Genk heeft Boilesen naar verluidt nog geen aanbieding gedaan, maar volgens Het Laatste Nieuws staat hij wel op het verlanglijstje. Jere Uronen is momenteel de vaste linksback onder Peter Maes. De Fin heeft echter geen concurrentie na het vertrek van Brian Hamelainen naar Zulte Waregem. De Deen kan dus opgevolgd worden door een landgenoot. Wie is Boilesen en is hij een goede optie voor Genk?

Deens toptalent
Boilesen arriveerde in 2010 in Amsterdam. Hij kwam over uit de jeugdopleiding van de Deense topclub Brøndby. Boilesen werd samen met Christian Eriksen, die nu een vaste waarde is bij Tottenham Hotspur, gezien als één van de grootste talenten van Denemarken. De verwachtingen waren dan ook hoog bij zijn komst.

Door blessureleed liet zijn debuut in het eerste elftal van Ajax even op zich wachten, maar in april 2011 was het dan toch een feit. Frank de Boer gaf hem veel vertrouwen, want hij veroverde direct een vaste basisplaats. Boilesen was een vaste waarde tijdens de slotfase van het seizoen en won mocht zo als basisspeler op de slotdag zijn eerste titel met Ajax vieren.

Man van glas
De toekomst zag er rooskleurig uit voor Boilesen. De Boer benoemde hem namelijk voor het seizoen 2011/2012 als eerste keus voor de linksbackpositie. Boilesen mocht in augustus 2011 op 19-jarige leeftijd ook nog eens debuteren voor de nationale ploeg. Nieuwe blessures zorgden echter voor een grote terugval. Hij liep een hamstringblessure op in het topduel met PSV en was maanden uit de roulatie. In februari 2012 maakte hij zijn comeback in het Europa League-duel met Manchester United, maar ging het tijdens zijn invalbeurt direct weer mis met zijn hamstring. Hij kwam het hele seizoen niet meer in actie voor het eerste elftal. Het bleef daarom in het seizoen 2011/2012 slechts bij zeven optredens.

Comeback
Boilesen bleef sukkelen met blessures. Hij bleek een man van glas, want in 2012/2013 geraakte hij nooit fit genoeg voor de A-kern. De talentvolle linksback kon enkel wat minuten maken bij de B-ploeg. Bij Jong Ajax werkte hij echter aan zijn herstel en comeback. Zodoende kwam er licht aan de einde van de tunnel na een moeilijke periode.

De Boer verloor nooit het vertrouwen in Deen. Boilesen werd daarom twee seizoenen lang de vaste linksback van Ajax. In 2014/2015 speelde Boilesen waardeloos, maar werd hij toch keer op keer opgesteld door De Boer. Hij droeg zelfs regelmatig de aanvoerdersband. Dit tot grote verbazing van analisten en fans. De relatie tussen speler en coach zou echter niet voor altijd goed blijven.

Ruzie met De Boer
Voor aanvang van het afgelopen seizoen liep het mis. Boilesen had nog een contract tot medio 2016, maar Ajax deed hem een uitstekende aanbieding om zijn verbintenis te verlengen. De Deen kon het maximale Ajax-salaris van circa 1 miljoen euro per jaar verdienen. Boilesen had zijn zinnen gezet op een transfer naar een Europese topcompetitie (Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italië of Spanje). Hij legde het aanbod dan ook naast zich neer. Hij nam geen genoegen met het geboden salaris. Dit tot grote verbazing van de Ajax-directie.

Frank de Boer was zelfs zwaar ontgoocheld in zijn voormalige aanvoerder. ''Als je een superseizoen hebt gedraaid, kun je het nog proberen dat te vragen. Maar als je een slecht seizoen hebt gehad, mag je God op je blote knieën danken dat we zo'n aanbieding doen.'' De Boer nam een harde maatregel. Hij stuurde Boilesen direct naar de B-kern en zou hem nooit meer in genade aannemen. Hij kwam echter ook niet aan spelen toe bij Jong Ajax. Trainer Jaap Stam wilde Boilesen wel opstellen, maar dat werd tegengehouden door De Boer. Boilesen was in rap tempo uitgegroeid tot een persona non grata.

Hoge eisen

Ajax leidde hem richting uitgang, maar Boilesen ging niet makkelijk weg. Er kwam onder andere interesse uit Turkije en de Engelse Tweede Klasse. Afgelopen winter leek er dan toch een oplossing voor hem te komen, want Ajax bereikte een akkoord met Middlesbrough. Boilesen zelfs ging ook akkoord. De transfer ketste in extremis toch nog af. Dat kwam door de tussenkomst van Kenny Boilesen, de vader én zaakwaarnemer van de linksback. Hij kwam met nieuwe eisen, waardoor de deal werd afgeblazen. De ergernis in Amsterdam was groot. Het was immers niet de eerste keer dat het tweetal met hun hoge eisen een transfer blokkeerde. Boilesen diende zo zonder een minuut te spelen zijn contract uit bij Ajax. Sinds deze zomer is hij dus transfervrij.

Optie voor Genk?
Boilesen speelde in zes jaar tijd slechts 72 duels voor de Amsterdammers. Het zegt veel over zijn blessuregevoeligheid. Genk zou daarmee een risico nemen om hem te contracteren. Boilesen is echter nog altijd pas 24 jaar en heeft in principe nog een lange loopbaan voor zich. Peter Maes krijgt hem misschien op zijn beste niveau, want de offensieve linksback heeft zeker aangetoond over kwaliteiten en talent te beschikken. Boilesen speelde echter zijn laatste officiële match op 17 mei 2015. Genk zal hem dus eerste weer helemaal wedstrijdfit moeten krijgen. Het is de vraag of zijn voorlopige onbeschikbaarheid een te groot obstakel is voor Genk. Of gaan dat de hoge eisen van de speler en zijn vader zijn? De club zal dus eerst enkele afwegingen moeten maken, voordat ze tot een beslissing komen. De tijd zal uitwijzen of de Limburgers hem uiteindelijk willen halen.