VP analyse : Hoe zien de slaagkansen van de getransfereerde Rode Duivels eruit?

VP analyse : Hoe zien de slaagkansen van de getransfereerde Rode Duivels eruit?

12-07-2016 09:00

Het EK in Frankrijk eindigde voor de Belgische natie in mineur met een voortijdige uitschakeling tegen Wales. Voor sommige Rode Duivels bracht de voorbije maand echter toch wat positief nieuws. Vier EK-gangers slaagden er namelijk in een mooie transfer te versieren. VoetbalPrimeur.be wikt en weegt hun slaagkansen bij hun nieuwe club.

Michy Batshuayi: Olympique Marseille (Fra) >> Chelsea FC (Eng) – 85%
Dé absolute toptransfer kwam ongetwijfeld op naam van Batshuayi. De 22-jarige sluipschutter ontpopte zich vorig seizoen tot één van de meest veelbelovende aanvallers van Europa, wat hem uiteindelijk een overgang naar het Engelse Chelsea opleverde voor liefst 40 miljoen euro. Die deal werd overigens gefinaliseerd tijdens het EK. Onvergeeflijk volgens bepaalde critici.

Dat Batshuayi de kwaliteiten heeft om te slagen in Londen, staat buiten kijf. Het Standard-product heeft allereerst de technische bagage om het aan de top te maken. Daarnaast toonde hij jaar na jaar zijn neusje voor de goal: in zijn laatste jaar in Luik zette hij de netten 21 keer bol, de voorbije jaargang bij Marseille leverde zeventien rozen op. Tot slot bezit hij voldoende power en explosiviteit om op te tornen tegen de beenharde verdedigers van de Premier League.

Bovendien arriveert hij onder ideale omstandigheden op Stamford Bridge. Na een rampzalig seizoen hopen The Blues een nieuw elan te vinden onder Antonio Conte. De Italiaan drong zelf aan op de komst van Batshuayi. Momenteel loopt er slechts één echte concurrent als diepe spits rond bij Chelsea. Diego Costa speelde echter allerminst een indrukwekkend seizoen. Daarnaast stuurt Conte in zijn typische 3-5-2 graag twee spitsen de wei in. Als Batsman het kopje erbij houdt (wat heel af en toe nog wel eens durft te mislukken), kan zijn passage in Londen eigenlijk enkel maar een succes worden.

Thomas Meunier: Club Brugge >> Paris Saint-Germain (Fra) – 70%
Net als Batshuayi rondde Meunier zijn overgang af tijdens het verblijf van de nationale ploeg in Frankrijk. Voor de rechtsback kwam de transfer toch als een verrassing. Voor aanvang van het toernooi benadrukte hij nog dat hij komend seizoen actief zou blijven op Jan Breydel. Drie weken later tekende Meunier bij de meest succesvolle club van Frankrijk.

Ongetwijfeld dankt de Ardennees zijn lucratieve transfer aan zijn sterke prestaties op het EK, want bij Club Brugge liep het geregeld spaak het voorbije seizoen. Zijn kwaliteiten zijn alom bekend: als omgeschoolde vleugelaanvaller maakt Meunier vooral indruk met zijn rushes en gevaarlijke voorzetten. Met zijn zeven longen is hij in staat negentig minuten lang de lijn af te dweilen. Aan zijn positiespel daarentegen kan nog wat geschaafd worden.

Het PSG anno 2016 voetbalt in 90% van haar wedstrijden grotendeels op de helft van de tegenstander. Laten daar nu net de grootste troeven liggen van Meunier. Qua wedstrijdbeeld zal er dus niet zoveel veranderen voor de vleugelverdediger. Bovendien valt de concurrentiestrijd mee: Grégory van der Wiel verkast naar Fenerbahçe, terwijl Serge Aurier zichzelf de voorbije maanden verbrandde door enkele incidenten. Al lijkt de Ivoriaan onder kersvers hoofdcoach Unaï Emery terug vanaf nul te mogen beginnen. 

Christian Kabasele : RC Genk >> Watford FC (Eng) – 75%
Aan speelminuten raakte de Belg met Congolese roots niet op het EK, maar Kabasele heeft zijn overgang naar de Premier League ongetwijfeld te danken aan zijn selectie. Die selectie was overigens oververdiend: het voorbije seizoen presteerde geen enkele verdediger uit de Jupiler Pro League zo constant op niveau als de 25-jarige mandekker van RC Genk.

In welke mate Kabasele kan slagen bij Watford, valt net iets moeilijker te voorspellen. Bij The Hornets moet hij de strijd aangaan met Sebastian Prödl, Craig Cathcart en Miguel Ángel Britos. Op zich geen voetballers waarvan je als kind posters boven je bed hangt, maar wel één voor één ervaren verdedigers. Prödl (Oostenrijk) en Cathcart (Noord-Ierland) waren de voorbije maand overigens basisspeler op het EK.

Toch zou Kabasele in staat moeten zijn om een basisstek af te dwingen bij Watford. Of dat meteen vanaf speeldag één zal lukken, is misschien wat onrealistisch. Op training bij de Rode Duivels merkte hij in duels met Romelu Lukaku bijvoorbeeld dat Premier League-aanvallers toch nog van een ander kaliber zijn dan Jérémy Perbet en Jelle Vossen. De verdediger heeft echter zelf power voldoende om zich op het gewenste niveau te hijsen.

Jean-François Gillet : KV Mechelen >> Standard – 65%
Zijn stekje in de selectie van Marc Wilmots was fel gecontesteerd, maar de overgang van Gillet naar Standard stond al voor aanvang van het EK in de sterren geschreven. Toen sportief directeur Olivier Renard (zelf een ex-doelman) Mechelen inruilde voor Luik, leek het slechts een kwestie van tijd voor Gillet dezelfde beweging zou maken. Zijn transfer werd vorige week definitief afgerond.

Standard zoekt eigenlijk al sinds eind 2015 naar een ervaren doelman om Guillaume Hubert bij te staan. Aan de Maas gelooft men in het talent van de 22-jarige Hubert, die het voorbije jaren al vlagen van zijn klasse liet bewonderen. Desondanks leidde zijn onervarenheid evenzeer tot enkele jeugdzonden die punten kostten. Het experiment met Victor Valdes liep faliekant af, nu moet Gillet Hubert begeleiden.

Het valt echter te verwachten dat Gillet, zeker in de beginfase van de competitie, de voorkeur zal krijgen op zijn talentvolle concurrent. Het 37-jarige sluitstuk heeft namelijk tonnen ervaring opgebouwd in ruim 500 wedstrijden in het Italiaanse voetbal. Het afgelopen seizoen presteerde hij alvast puik bij KV Mechelen. Als hij bij de Rouches opnieuw drie strafschoppen weet te stoppen tegen Anderlecht, gaat het dak er alleszins af op Sclessin.

Waarschijnlijke vertrekkers
Naast deze vier definitieve transfers zijn er nog heel wat Rode Duivels met een vertrekwens. Zo lijken Axel Witsel (Napoli, Everton), Christian Benteke (Crystal Palace), Thomas Vermaelen (AS Roma) en Jordan Lukaku (Premier League) vrijwel zeker te zullen verkassen.

Nicolas Lombaerts, die in extremis moest afhaken voor het EK, zou wel eens opnieuw in België aan de slag kunnen gaan. Ook Romelu Lukaku leek lange tijd de deur achter zich dicht te trekken bij Everton, maar de goalgetter zou nu toch overtuigd zijn van een verlengd verblijf.