De statistieken van de groepsfase: Rode Duivel creëerde meeste kansen

De statistieken van de groepsfase: Rode Duivel creëerde meeste kansen

23-06-2016 12:49

Het eerste luik van het EK in Frankrijk zit erop, tijd voor de statistici om een round-up te maken. Wij bundelen alvast de opvallendste statistieken van de voorbije drie weken. Onder meer Kevin De Bruyne mag zich op de borst kloppen na de groepsfase.

De Bruyne begon nochtans niet echt denderend aan het toernooi met een zwakke prestatie tegen Italië. De voorbije twee wedstrijden groeide hij echter opnieuw naar zijn beste vorm toe. De statistieken tonen dat ook aan: geen enkele speler op dit EK creëerde al meer doelkansen dan De Bruyne, berekende Squawka. De Manchester City-ster slaagde daar zeventien keer in en houdt zo Dimitri Payet (veertien) en Mesut Özil (twaalf) achter zich.

Opta deelt nog enkele andere aardigheidjes over de voorbije poulefase. Tot dusver vielen er slechts 69 doelpunten, omgerekend 1,92 goals per wedstrijd. Dat is het laagste aantal sinds het EK van 1992. 45 van die 69 goals werden pas in de tweede helft gescoord. Nog opvallender is dat liefst negentien doelpunten na de 80e minuut tot stand kwamen.

Voor het eerst sinds 1996 won geen enkel team al haar drie groepswedstrijden. Oekraïne werd uiteindelijk de schlemiel van het toernooi. De Oost-Europeanen verloren niet enkel al hun wedstrijden, ze slaagden er zelfs niet in een doelpunt te maken. Het is opnieuw van 1996 geleden dat een team dat nog eens "verwezenlijkte" (toen Turkije).

Individueel
Enkele individuele prestaties tot slot. Gareth Bale is pas de zevende speler in de EK-geschiedenis die in alle drie groepsduels weet te scoren. De Welshman is daarnaast de eerste speler die twee vrijetrapdoelpunten maakte sinds Thomas Hassler in 1992. De Noord-Ier Niall McGinn vestigde tegen Oekraïne een record door het laatste doelpunt ooit op een EK-eindronde te maken, na 95 minuten en 48 seconden.

Petr Cech keert dan weer met het schaamrood op de wangen terug naar zijn thuisland. De Tsjech kreeg in Frankrijk zijn 21e tegendoelpunt aller tijden binnen op een EK, niemand doet slechter. Het laatste woord is tenslotte voor Cristiano Ronaldo. De Portugese ster brak twee records de voorbije weken: hij is de eerste die zeventien EK-wedstrijden heeft afgewerkt én de eerste die op vier verschillende eindrondes kon scoren.