Noord-Ieren vieren feest: Dit is een grote dag. Voor mij, en voor het land

Noord-Ieren vieren feest: "Dit is een grote dag. Voor mij, en voor het land"

16-06-2016 23:04

De emoties liepen hoog op bij de Noord-Ieren na de sensationele EK-zege op Oekraïne (2-0). Doelpuntenmaker Gareth McAuley en bondscoach Michael O'Neill zochten naar woorden voor het succes van de debutant én underdog in Frankrijk.

"Alles kwam bij elkaar vandaag. Hier hebben we over gedroomd. We waren teleurgesteld over de prestatie tegen Polen en wilden iets anders laten zien. En dat hebben we gedaan. Ik ben zo trots op het team", vertelde de 36-jarige McAuley na afloop in Lyon aan de NOS.

O'Neill had zijn elftal op liefst vijf plaatsen gewijzigd na de 1-0 nederlaag tegen Polen. "Ik heb eigenlijk geen andere wedstrijden gezien dit EK, want ik heb onze wedstrijd vanuit alle hoeken teruggekeken. Ik vond dat het anders moest en dat hebben ze geweldig ingevuld", aldus de bondscoach. "Dit is een grote dag. Voor mij, en voor het land. Onze eerste overwinning op een EK ooit. Ik ben trots op hoe de ploeg gereageerd heeft op het verlies tegen Polen. Grandioos."

Voor McAuley ging er een droom in vervulling met het winnen van de EK-wedstrijd én zijn doelpunt. Hij kopte kort na rust raak uit een voorzet. "Het was een geweldige bal, ik zag hem aankomen en kon hem binnenknikken. Wat er daarna gebeurde weet ik niet helemaal meer. Dat is een beetje blurry. Maar scoren op een EK, dat kan van de bucketlist af."

Noord-Ierland speelt dinsdag tegen wereldkampioen Duitsland zijn laatste groepsduel.