Zoveel verdienen, maar als verlegen jongens over het veld lopen: onverdraagbaar

"Zoveel verdienen, maar als verlegen jongens over het veld lopen: onverdraagbaar"

15-06-2016 10:15

Het Nederlands elftal plaatste zich niet voor het EK in Frankrijk, maar dat betekent niet dat analist Jan Mulder werkloos thuis zit. Bij de zuiderburen zit hij elke avond aan tafel.

Mulder voelt zich op dit moment meer Belg dan Nederlander. Rond de eerste EK-wedstrijd van de Rode Duivels tegen Italië (0-2) sprak hij zelfs in de wij-vorm. "Ik heb nu eenmaal meer met België dan met Oranje", aldus de voormalig aanvaller van Ajax en Anderlecht in de Gelderlander. "Ik laat me niet naturaliseren, hoor. Maar ik ben de laatste paar jaar zo ellendig geworden van dat Nederlands elftal. Dat trage gedoe: niet om aan te zien. Ik kan Oranje niet meer verdragen."

En prompt speelt België net zo beroerd. "Ik wist niet wat ik zag. Allemaal prachtige spelers, maar uit verlegenheid geven ze niet thuis. Ze liepen er bij als debutanten op het bal. Twintig miljoen per jaar verdienen, maar als verlegen jongen over het veld lopen: onverdraagbaar. In mijn laatste boek heb ik nota bene al beschreven hoe ze Europees kampioen zouden worden. Maar ze lezen niet, hè."

Inmiddels wordt Mulder in België al – gekscherend – genoemd als nieuwe bondscoach, ter vervanging van Marc Wilmots. "Uitstekend plan. Ik zou meteen de beste spelers opstellen. Klinkt logisch, maar dat is het voor de meeste coaches niet. Die praten over 'de balans'. Onzin. Mijn wedstrijdbespreking zou heel kort zijn: ga je gang maar, jongens." En over zijn tatoeage bij Belgische EK-winst: "Op papier kan alles nog, maar ik zie dit België het toernooi niet meer winnen. Ik ben gered."