Portugal laat zich verrassen op historische avond voor IJsland

14-06-2016 22:51

IJsland heeft dinsdagavond historie geschreven op het EK in Frankrijk. De eerste wedstrijd van de eilandbewoners op een internationaal eindtoernooi eindigde in een 1-1 gelijkspel tegen Portugal.

In de eerste helft had IJsland eigenlijk niets in te brengen tegen Portugal, dat natuurlijk met Cristiano Ronaldo aan de aftrap stond. Het was de 127e interland voor de sterspeler, waarmee hij het Portugese record van Luis Figo evenaarde. Een onvergetelijke avond werd het echter niet voor Ronaldo.

De Portugezen hadden moeite om echt gevaarlijk te worden en als dat wél gebeurde, stond Hannes Halldorsson (onder contract bij NEC) in de weg. Een kwartier voor rust was het alsnog raak. Luis Nani stond aan het einde van een vlotte Portugese aanval: 1-0.

IJsland kwam in de tweede helft echter een stuk beter voor de dag, pinde Portugal bij tijd en wijlen zelfs vast op de eigen helft en dat betaalde zich na 51 minuten uit. Birkir Bjarnason kon geheel vrijstaand scoren bij de tweede paal, na een voorzet van oud-AZ'er Johann Berg Gudmundsson. In het vervolg vielen er geen treffers meer, ook niet na een late droomkans voor Ronaldo en een gevaarlijk schot van invaller Alfred Finnbogason.

Door het gelijkspel delen IJsland en Portugal de tweede plek in groep F van het EK. Hongarije gaat daarin aan kop door een even verrassende als terechte zege op Oostenrijk eerder op de dinsdag 0-2.