Eerste EK-stunt een feit: zwak Oostenrijk ten onder tegen underdog Hongarije

14-06-2016 19:53

Hongarije heeft dinsdagavond voor een EK-stuntje gezorgd door met 2-0 te winnen van Oostenrijk. Adam Szalai en Zoltan Stieber tekenden voor de doelpunten. Gabor Kiraly, de goalie van de winnende ploeg, zette in Bordeaux overigens een EK-record neer.

De veertigjarige Hongaar-met-pyjamabroek is door zijn basisplaats de oudste speler ooit op een Europees Kampioenschap. Kiraly was tijdens de matige ontmoeting tussen Hongarije en favoriet Oostenrijk één van de uitblinkers. In de eerste helft greep de sluitpost een paar keer prima in. Heel veel viel er overigens niet te genieten. Beide landen bakten er weinig van in de eerste 45 minuten.

Na de rust werd het iets interessanter, zéker toen Szalai de score had geopend. De spits ontsnapte aan de buitenspelval en slaagde er van dichtbij in om doelman Robert Almer te passeren. Even later moest Oostenrijk - met onder meer David Alaba, Marc Janko en Marko Arnautovic in de basis - met tien man verder.  Dragovic ontving zijn tweede gele kaart na een harde charge in het vijandelijke strafschopgebied.

Diep in de tweede helft besliste Hongarije het duel definitief. Zoltan Stieber rondde af met een heerlijk stiftje. Door de zege zijn de Hongaren verrassend koploper in Groep F. Portugal en IJsland komen om 21.00 uur in actie.