Spanjaarden duidelijk: Sorry, maar toch nog van een hoger niveau dan België

Spanjaarden duidelijk: "Sorry, maar toch nog van een hoger niveau dan België"

09-06-2016 17:35

Als de Rode Duivels op het komende EK ver doorstoten, zou het zomaar eens kunnen dat ze Spanje tegen het lijf lopen. De regerende Europese kampioen wordt minder sterk geschat dan enkele jaren terug, maar Jordi Alba, Joan Capdevila en Alejandro Pozuelo waarschuwen de Belgen alvast.

Het Laatste Nieuws kon bij de drie Spanjaarden naar een reactie polsen over het niveau van de Duivels. Alba, de linksback van FC Barcelona en straks in Frankrijk ongetwijfeld één van de sterkhouders van La Furia Roja, vergelijkt de twee ploegen. "Ik weet dat de Belgen, net als ons, ook graag op balbezit spelen. Maar in mijn ogen zullen wij toch nog meer de bal opeisen, omdat we het veld meer breed houden," denkt de verdediger. Over een favorietenrol voor het EK wil de international zich niet uitspreken.

Capdevila werd in 2010 wereldkampioen met zijn land en kende nog een korte Belgische passage bij Lierse. Hij ziet bepaalde gelijkenissen tussen beide elftallen. "Ze zijn alle twee nog onder ontwikkeling. De Spanjaarden zijn niet meer zo sterk als in 2010, maar binnen een drietal jaar zal dat wel weer zo zijn. Ik hoor veel goeds over de U21-lichting." Hoe zou een duel tussen België en Spanje aflopen? "Beide teams proberen op balbezit te voetballen, maar wij zouden toch nog beter zijn vanwege onze directere balcirculatie en onze toernooiervaring," geeft Capdevila zijn visie.

HLN ging ten slotte ook langs bij Genk-speler Pozuelo, die wel wat verwacht van de Belgen. "De Rode Duivels hebben al kunnen proeven van het WK, ik denk dat ze nu verder geraken dan de kwartfinales." Pozuelo merkt toch een verschil tussen de spelstijl van zijn landgenoten en die van de Duivels. "Spanje wil steeds dominant zijn, wij gaan steeds uit van balbezit. België is dan weer gevaarlijker in de omschakeling, met jongens als Carrasco, Hazard en De Bruyne."