Een Jamaicaan, een Pakistani en... ja, zelfs een Nederlander actief op EK

Een Jamaicaan, een Pakistani en... ja, zelfs een Nederlander actief op EK

08-06-2016 18:31

In totaal komen vanaf dit weekend 552 voetballers aan de start van het Europees Kampioenschap, al is "Europees" iets relatiever dan men op het eerste zicht zou vermoeden. Sporza heeft namelijk uitgevlooid waar al die voetballers geboren zijn en er blijken enkele exotische vogels aan te treden in Frankrijk.

Ook op het EK is de multiculturalisering van onze samenleving duidelijk te merken. Een twintigtal spelers is bijvoorbeeld niet eens in Europa geboren. Zo zullen in Frankrijk vijf geboren Brazilianen strijden voor de meest prestigieuze Europese trofee: Pepe (Portugal), Thiago Cionek (Polen) en Guilherme (de pas genaturaliseerde doelman van Rusland) zijn er daar drie van. De Italianen starten zelfs met twee "Brazilianen": Eder en Thiago Motta.

Ook Raheem Sterling mag als exoot bestempeld worden. De vleugelaanvaller van de Engelse nationale ploeg werd namelijk geboren in Jamaica. Maar voor multiculturaliteit moet je pas bij Rubin Okotie zijn. De Oostenrijkse spits heeft een Oostenrijkse moeder, een Nigeriaanse vader en zag het levenslicht in Pakistan. 

De Nederlanders hebben dan toch iemand om voor te supporteren de komende maand. De Turkse middenvelder Özyakup is immers geboren in Zaandam, een stadje net ten noorden van Amsterdam. In Turkije kijkt men trouwens niet op een "vreemdeling" meer of minder. Maar liefst zes van de 23 spelers in de selectie zijn geboren in Duitsland.

En wat valt er te melden over de Belgen? Ook Benteke en Kabasele werden niet in Europa geboren, zij kwamen ter wereld in Congo. Vooral in Antwerpen lijkt de bondscoach op zoek te moeten gaan naar potentiële Rode Duivels. Liefst zes spelers uit de huidige selectie zijn in de havenstad geboren: de broers Lukaku, Vermaelen, Alderweireld, Dembélé en Nainggolan. Denayer, Batshuayi, Carrasco en Fellaini zijn dan weer afkomstig uit onze hoofdstad.