Angst regeert in Frankrijk: Dergelijke dreigingen in mijn tijd niet meegemaakt

Angst regeert in Frankrijk: "Dergelijke dreigingen in mijn tijd niet meegemaakt"

07-06-2016 08:43

Met de aanslagen van Parijs in november is Frankrijk tijdens het EK in opperste paraatheid. De beveiliging was nog nooit zo groot als in het verleden. De angst regeert in Frankrijk.

Maar liefst 42.000 agenten, 30.000 leden van de gendarmerie, 13.000 beveiligers en ruim 1000 beveiligers worden vrijdag ingezet rondom het openingsduel tussen Frankrijk en Roemenië. Mogelijk spelen de 10.000 militairen, die vanwege de noodtoestand in Frankrijk op straat zijn, ook nog een rol.

In het verleden was er op andere eindtoernooien ook sprake van terreurdreiging, maar zo hevig? "Dergelijke dreigingen heb ik in mijn tijd niet meegemaakt", zegt Theo Damen, tussen 2002 en 2013 veiligheidscoördinator van de KNVB, tegen het Algemeen Dagblad.

Naast de maatregelen van de lokale autoriteiten, zijn de deelnemende landen zelf ook voorbereid. "Nederland gaat nu niet mee, maar normaal gesproken huurt de KNVB mensen in", legt Damen uit. "Die gaan mee naar het eindtoernooi. Nog naast alle beveiliging die er al is. Er is ook continu overleg tussen de verschillende autoriteiten. Of van de FIFA, of in dit geval van de UEFA. Alles is erop gericht om spelers en staf ongestoord hun werk te laten doen."