DE VIJF: De zwakke punten van de Rode Duivels

DE VIJF: De zwakke punten van de Rode Duivels

13-06-2016 08:00

De Rode Duivels hebben met een 3-2 overwinning op Noorwegen de voorbereiding op het EK afgesloten. Onze nationale ploeg hoort tot de belangrijke favorieten voor de Europese titel, maar de ploeg van Marc Wilmots heeft natuurlijk ook zwakke punten. VoetbalPrimeur.be zette er vijf op een rijtje.

De bondscoach zelf
Marc Wilmots werd in 2012 aangesteld als bondscoach en sindsdien is er altijd wel enige vorm van kritiek op zijn functioneren geweest. Volgens analisten en fans schiet Wilmots vooral tactisch tekort en haalt hij niet het maximale uit deze ijzersterke selectie. Zo valt er na meerdere jaren vaak nog geen vaste lijn in het spel te ontdekken, waardoor het spel meer dan eens tegenvalt. Bovendien is het de vraag of hij tijdens een mogelijke halve finale of finale tactisch sterk genoeg is om een wedstrijd te doen kantelen.

De kwetsbaarheid van defensie
Wilmots kan in Frankrijk niet beschikken over zijn sterkst mogelijke defensie. Grootste aderlating is de afwezigheid van leider Vincent Kompany. Dedryck Boyata, Bjorn Engels en Nicolas Lombaerts bleken ook te geblesseerd om tot de selectie te behoren. Daarnaast zijn Thomas Vermaelen en Thomas Meunier nog niet helemaal fit. Veel kopzorgen dus voor Wilmots, die flink moet puzzelen. Nog meer tegenspoed zou de defensie, die niet gewend is om in deze samenstelling samen te spelen, extra kwetsbaar maken. De verdediging is hoe dan ook de achilleshiel van de Rode Duivels. Dat werd tegen Noorwegen nog maar eens duidelijk.

Hoe speel je een gesloten verdediging kapot?
Het spelniveau valt gezien de hoeveelheid kwaliteit van de Rode Duivels te vaak tegen. Nog al te vaak is het tempo te traag. De ploeg heef daardoor tegen veel tegenstanders de nodige moeite om de gesloten defensie te ontwrichten. Dit bleek nog maar eens tijdens het teleurstellende 1-1 gelijkspel tegen Finland. Dat moet opgelost worden op het EK.

Het bedienen van de spits
Romelu Lukaku, Christian Benteke, Michy Batshuayi. Marc Wilmots heeft drie uitstekende centrumspitsen tot zijn beschikking. Divock Origi kan eventueel ook nog centraal spelen. Helaas komt de diepe spits vaak niet tot zijn recht in het systeem van de bondscoach. Zo scoorde niet één van deze pure afwerkers meer dan 1 goal tijdens de EK-kwalificatie. Een punt van zorg. Gelukkig was eerste keus Romelu Lukaku met drie goals op schot in de voorbereiding, maar ook in Frankrijk zal de rest van het team hem goed moeten bedienen om succes te kunnen boeken.

Hoe goed zijn we werkelijk?
België staat tweede op de wereldranglijst van de FIFA en is daarmee het hoogstgeplaatste Europese land voor aanvang van het EK. Dit zegt echter niets over hoe we ons zullen verhouden tot de overige topfavorieten. Zijn we daadwerkelijker sterker dan Duitsland, Spanje, Frankrijk en Engeland? We mogen Frankrijk (4-3) en Italië (3-1) dan al wel hebben verslagen, maar dit was in vriendschappelijke matchen. Op het Europees Kampioenschap zal de druk veel hoger zijn. Kunnen de Rode Duivels dan ook op het allerhoogste niveau presteren? In Brazilië troffen we met Argentinië slechts één topland en werden toen direct verslagen in de kwartfinale.