Nieuwkomer Eupen kreeg licentie ondanks immense verliezen

Nieuwkomer Eupen kreeg licentie ondanks immense verliezen

10-05-2016 10:45
0

White Star Brussel krijgt geen licentie voor profvoetbal, en dus gaat de promotie naar KAS Eupen. Het Nieuwsblad vraagt zich echter luidop af of dat wel een verbetering is.

Om te beginnen zijn er al de immense schulden van de club: Eupen is al jaren verlieslatend, en nog geen klein beetje. In 2014-2015 boekte het een verlies van 9 miljoen euro, het seizoen daarvoor verloor het 8 miljoen euro. De grootste verklaring daarvoor zijn de spelerslonen. Eupen betaalt jaarlijks 7 miljoen euro aan salarissen, er zijn zelfs zes eersteklassers die minder betalen.

Hoe kan zo'n club dan overleven? Met voortdurende kapitaalinjecties uit Qatar. De club is in handen van Aspire Academy, een firma die jonge talentjes zo snel mogelijk met winst wil doorverkopen. Eupen is goed gescreend door die Academy. Het zocht een land waar de minimumlonen voor spelers van buiten de EU laag liggen, en waar de spelers snel aan een paspoort kunnen geraken. Belgie was daarvoor ideaal. Maar wat als de Aspire Academy Eupen opgeeft? Dan is het meteen gedaan.

Eupen heeft een academie met meer dan 600 spelers, maar hebben die spelers een toekomst bij Eupen? Eigen jeugd heeft weinig kans om door te breken, en in de hele kern zitten er maar 5 Belgische spelers. Als dat niet verplicht was had Eupen er waarschijnlijk geen.

Mensenhandel?
Dan zijn er ook nog de beschuldigingen van mensenhandel. Talentjes worden op 12-jarige weggehaald en opgeleid in Qatar. Als er muziek in zit mogen ze testen bij Eupen, als er niets van komt moeten ze terug naar huis. Dat vaak zonder een cent, of deftige scholing. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie