Jury: politie was schuldig aan Hillsborough-ramp in 1989

Jury: politie was schuldig aan Hillsborough-ramp in 1989

26-04-2016 13:22

Het is 27 jaar geleden dat 96 Liverpool-fans in het stadion van Nottingham Forest om het leven kwamen bij de Hillsborough-ramp. Een jury maakte dinsdag na twee jaar van gerechtelijk vooronderzoek hun rapport openbaar. Conclusie: de politie was schuldig aan de ramp. Dat meldt de BBC.

Op de noodlottige dag in 1989 waren veel supporters van Liverpool en Nottingham Forest nog niet op hun plek toen de wedstrijd om de halve finale van de FA Cup op het punt stond te beginnen. De politie deed extra hekken open om de duizenden supporters naar binnen te laten, maar er ontstonden knelpunten waardoor fans dicht bij de hekken bij het veld in de verdrukking raakten. 96 Liverpool-fans kwam om, 766 toeschouwers raakten gewonden.

De politieleiding in de persoon van hoofdcommissaris David Duckenfield legde eerst de schuld bij dronken supporters. Een onafhankelijk panel concludeerde in 2012 al dat dat volkomen ten onrechte was. De jury kwam na uitgebreide hoorzittingen tot hetzelfde oordeel.

Volgens de rechtbankjury was het handelen van de Sheffieldse politie en niet van de voetbalfans was de belangrijkste oorzaak van het hoge dodental. De jury oordeelt dat de politie fouten maakte, van de agenten tot aan de bevelhebbers, voorafgaand en tijdens de ramp. De jury vindt dat de supporters niets viel aan te rekenen. 

Een vonnis volgt later. Het proces is de langstlopende juridische zaak in Groot-Brittannië.