Ex-Rode Duivel is er erg aan toe: Mijn been is geamputeerd

Ex-Rode Duivel is er erg aan toe: "Mijn been is geamputeerd"

Gepubliceerd: zaterdag 23 april 2016 om 12:43za 23-04-2016 om 12:43

Hij won twee bekers en twee landstitels, en bovendien maakte hij de eindronde mee van een EK én een WK. Toch is Marc Baecke geen bekende naam meer in het Belgische voetbal. Hij leidt een rustig leven ver weg van alle aandacht, vooral dan door zijn gezondheid. De man die ooit Diego Maradona in zijn binnenzak stak lijdt aan een erfelijke ziekte.

Baecke was een linksback met een magisch linkerbeen, maar dat heeft hij inmiddels moeten afstaan. "Ik had voortdurend pijn. Met een stent wilden ze de doorbloeding stimuleren. Even ging het beter. Maar dan ben ik op een halfjaar tijd zes keer in het ziekenhuis beland, in een poging de bacterie met antibiotica te bestrijden. Maar dat beestje begon te bijten", begint hij zijn verhaal in Het Nieuwsblad.

Baecke moest dan ook een pijnlijke beslissing nemen. "Dan stond ik voor de keuze: ofwel moest mijn been eraf ofwel zou het verder omhoog komen naar longen of hart. Mijn eerste gedacht was: ik doe dit niet. Maar eens thuis werd de pijn zo hevig, dat ik geen keuze meer had. In december is mijn been geamputeerd."

Baecke stond bekend als een voetballer die hield van het goede leven, maar dat heeft er volgens hem weinig mee te maken. "Naar het schijnt heb ik iets erfelijks, de ziekte van Buerger. Plus, door te roken had ik onvoldoende doorbloeding. Hier op mijn gang liggen zes mensen met een amputatie. Slechts een van hen rookt. Twee hebben suikerziekte. En drie anderen hebben een microbe. Wat is dan de oorzaak? Dat roken niet gezond is, dat hoeft niemand me te zeggen

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws