FIFA sleutelt aan spelregels: aanpassing van 'driedubbele straf' bij penalty

FIFA sleutelt aan spelregels: aanpassing van 'driedubbele straf' bij penalty

14-04-2016 14:45

De IFAB, de spelregelcommissie van de FIFA, heeft deze week aangekondigd dat er enkele wijzigingen zullen worden doorgevoerd in de spelregels. Meest opvallende aanpassing: een overtreding in het strafschopgebied bij het ontnemen van een scoringskans zal niet meer altijd worden bestraft met direct rood. De nieuwe regel wordt vanaf 1 juni 2016 ingevoerd. 

De zogenaamde 'triple punishment' deed de afgelopen maanden het nodige stof opwaaien bij trainers en spelers. Nu is het nog zo dat wanneer bijvoorbeeld een verdediger of een keeper een overtreding maakt in de eigen zestienmeter en daarmee een tegenstander een scoringskans ontneemt, daar vaak een rode kaart als straf op staat. Aan die regel is nu dus gesleuteld door IFAB, meldt onder meer de NOS. 

Alleen bij een opzettelijke handsbal, het vasthouden of duwen van een tegenstander óf een overtreding zonder enige intentie om de bal te spelen, zal degene die de overtreding maakt alsnog bestraft kunnen worden met een directe rode prent. 

Met de 'triple punishment' wordt bedoeld dat een speler nu nog op drie manieren wordt bestraft: hij krijgt rood, de tegenstander krijgt een penalty én er volgt een schorsing van één of meerdere duels. 

Twee andere toekomstige aanpassingen: een aftrap hoeft voortaan niet meer voorwaarts te worden genomen én een speler staat voortaan ook buitenspel als hij een situatie beïnvloedt, zelfs zonder de bal te raken.