JPL Flop Speeldag 30: alarm voor STVV, vliegenvanger Valdes en wat met Westerlo?

JPL Flop Speeldag 30: alarm voor STVV, vliegenvanger Valdes en wat met Westerlo?

14-03-2016 11:00

Ook deze week blikt de redactie van VoetbalPrimeur.be terug op de voorbije speeldag. In deze rubriek verzamelen we de drie meest negatieve zaken of zwakste spelers die ons het afgelopen weekend opvielen. Want er viel weer heel wat te beleven op de velden van de Jupiler Pro League.

Alarm voor STVV
STVV kon zich zondag toch nog redden, maar het is eigenlijk hemeltergend dat deze ploeg zich op de laatste speeldag moest redden. STVV begon spetterend aan dit seizoen, onder meer met een onvergetelijke overwinning tegen Racing Genk. STVV was dolgelukkig na het gelijkspel tegen Lokeren, maar eigenlijk vierde het een 1 op 15.

Ligt het aan de spelers, ligt het aan de coach? In Sint-Truiden moeten ze dat snel gaan weten, want eigenlijk was STVV na de winterstop met voorsprong het zwakste team in de eerste afdeling. Als STVV heel het seizoen op dit niveau had gespeeld was het al weken op voorhand zeker van degradatie, maar het werk van Yannick Ferrera heeft veel kunnen verbergen.

Vliegenvangende Valdes
Victor Valdes werd deze winter gehaald om Standard naar Play-Off 1 te loodsen, maar...heeft hij de club niet juist Play-Off 1 gekost? Valdes mist matchritme en liet ook tegen KV Mechelen weer twee houdbare doelpunten binnen. De Catalaan lijkt een beetje over zijn top heen, maar Standard keek zich blind op de grote naam.

Ondertussen roepen de fans op om de jonge Guillaume Hubert terug zijn kans te geven. Dat zal waarschijnlijk ook gebeuren in Play-Off 2, want Valdes is niet gehaald voor een tweederangscompetitie. Het is verdedigbaar dat Standard Hubert niet voor de leeuwen wilde gooien in zo'n belangrijke periode, maar Valdes halen als vervanger was wel degelijk verkeerd.

Wat met Westerlo?
Veel euforie zondag bij Westerlo, en terecht. De Kempenaars hebben zich gered, en daar geloofde niemand nog in toen coach Bob Peeters overnam. Zo is het seizoen voor Westerlo gedaan in maart, er volgt nu een ellenlange vakantie. Misschien wel te lang, want zo raakt Westerlo het ritme volledig kwijt voor volgend seizoen.

De Bond lost dat op door 200.000 euro te geven aan Westerlo, dat geld komt er omdat de spelers doorbetaald worden zonder dat Westerlo matchinkomsten vangt. Dat is echter niet het grootste probleem: Westerlo moet volgend seizoen strijden tegen ploegen die veel minder vakantie hebben gehad, en begint zo al met een achterstand. Niet goed als je nu al met moeite de degradatie hebt vermeden.