Raar maar waar: In de Jupiler Pro League kan je beter 15e worden dan 14e

Raar maar waar: "In de Jupiler Pro League kan je beter 15e worden dan 14e"

24-02-2016 17:45

Geloof het of niet, maar de club die uiteindelijk op de vijftiende plaats strandt in de Jupiler Pro League, zal daar financieel beter van worden dan de club die veertiende eindigt. Dat heeft Het Nieuwsblad berekend. 

OHL, Westerlo en Moeskroen-Péruwelz. Twee van die drie clubs zullen hoogstwaarschijnlijk 14e en 15e eindigen in de JPL dit seizoen. De zestiende plaats betekent degradatie, maar ook de vijftiende stek is niet bepaald gegeerd. Tot vorig seizoen speelden de twee slechtst presterende ploegen van het seizoen nog Play-Off 3, van waaruit uiteindelijk één ploeg degradeerde. Dat systeem is afgeschaft, de laatste in de stand zakt sowieso. Dat brengt met zich mee dat het seizoen van de voorlaatste half maart al voorbij is.

Een onprettig vooruitzicht, maar de compensatie van 225.000 euro die de vijftiende ontvangt van de Pro League, maakt het zelfs interessanter om vijftiende te eindigen dan veertiende, want 225.000 euro levert Play-off 2 nooit op. "We voetballen liever, maar je verdient wél meer aan een 15de dan aan een 14de plaats", rekenden al voorzitters uit eerste klasse uit in Het Nieuwsblad. 

Tijdens PO2 is er enkel de losse verkoop, maar die is zo marginaal dat de inkomsten zeer beperkt blijven. Als je rekent aan zo'n duizend tickets per wedstrijd - wat al erg ruim is - tegen 15 euro per ticket, kom je uit op 45.000 euro. Een wedstrijd organiseren heeft ook zo zijn onkosten. Bovendien moet je ook in PO2 nog wedstrijdpremies uitbetalen aan je spelers. Natuurlijk betaal je twee maanden loon zonder dat de spelers in actie komen, maar ook in Play-off 2 betaal je die lonen. 

Sportief aspect
U leest het: Play-Off 2 spelen heeft financieel niet meteen voordelen. Enkel de club die erin slaagt Play-Off 2 te winnen en zo Europees voetbal af te dwingen, maakt Play-Off 2 interessant. 

Het financiële is slechts één aspect, merkt Het Nieuwsblad terecht op. Sportief is vijftiende worden wel een streep door de rekening. Net als de nummer zestien speelt die meer dan vier maanden geen enkele wedstrijd met inzet. Jongeren kansen geven in PO2 met het oog op volgend seizoen zit er dan ook niet meer in. "Maar we zijn niet van plan onze spelers al half maart met vakantie te sturen. We zullen wel wat oefenwedstrijden organiseren in die periode", zegt Van Der Schueren van OH Leuven.