China zet transferwereld op zijn kop: Ze willen het Engeland van Azië worden

China zet transferwereld op zijn kop: "Ze willen het Engeland van Azië worden"

Gepubliceerd: woensdag 3 februari 2016 om 16:32wo 03-02-2016 om 16:32

Nu de transferperiode afgelopen is, zijn er twee zaken duidelijk. De Premier League blijft de competitie die het meeste uitgeeft aan transfergelden, hetgeen niet verbaast. Wat wel opvalt is de enorme koopwoede in het Verre Oosten. De Chinese Super League spendeerde na Engeland het meeste geld om toppers aan te trekken. Kevin Oris legt uit hoe dat komt.

Oris trok in 2012 naar Zuid-Korea. De aanvaller speelde zich in de kijker en versierde een transfer naar het Chinese Liaoning FC. "Veel Chinezen zijn geïnteresseerd in voetbal. De topclubs trekken nu al tussen de 40.000 en 50.000 toeschouwers aan, maar ze willen de competitie nog aantrekkelijker maken. Als je dan naar wereldberoemde spelers kunt gaan kijken, is dat als supporter alleen maar een bonus", zegt hij in een gesprek met Sporza.

"De Chinese economie is de laatste jaren enorm gegroeid, er is zeer veel geld binnengestroomd dankzij de export. Ik denk dat veel van die centen nu gebruikt worden om voetballers naar China te halen. Vroeger oudere spelers, nu ook jongens in de fleur van hun leven", aldus Oris, die intussen opnieuw in Zuid-Korea speelt.

"De Chinese clubs proberen niet alleen het niveau van de eigen competitie op te krikken, ze proberen ook hun zegje te doen in de Aziatische Champions League en moeten daarom investeren. Ze willen op dat vlak zowat het Engeland of Spanje van Azië worden."

Woensdag meldde Voetbalprimeur.be het nieuws dat Guanghzou Evergrande maar liefst 42 miljoen euro neertelde om Jackson Martinez te transfereren. Eerder trok Ramires voor 28 miljoen naar JS Suning. Ook Gervinho en Fredy Guarin kozen voor een lucratief avontuur in China.

De Super League gaf, voor de transfer van Martinez, maar liefst 161 miljoen euro uit aan spelers. Dat is twee keer meer dan de Serie A en vier keer meer dan de Bundesliga. De League One, de tweede divisie in China, spendeerde 47 miljoen euro. Oftewel evenveel als de Bundesliga en vijftig procent meer dan de Primera Division.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Wordt China ooit het Beloofde Voetballand?

Ja
44%
Nee
56%
(50 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws