China is het beloofde land: Niveau competitie gaat met sprongen vooruit

China is het beloofde land: "Niveau competitie gaat met sprongen vooruit"

02-02-2016 23:16

Didier Drogba, Tim Cahill en Nicolas Anelka. Drie namen die in hun nadagen hun heil zochten in het lucratieve China. Deze transferperiode volgden onder andere Ramires (Chelsea) en Gervinho (AS Roma), die allen nog een aantal jaren voor zich hebben. Het zegt alles over de opmars van het Chinese voetbal.

"De president wil het voetbal omhoog brengen, uiteindelijk om een beter nationaal team te krijgen", zegt de Nederlander Arie Schans, die tien jaar werkte in China, tegen de Volkskrant. Hij geeft aan dat de salarissen en transfersommen niet positief zijn voor de nationale ploeg. "Maar het gevolg is wel dat het niveau van de competitie met sprongen vooruit gaat. Ik schat dat de huidige top-vier van de Chinese competitie moeiteloos meedraait in de Eredivisie."

Schans denkt dat China als voetballand onderschat wordt. "Ik heb het gevoel dat nog wat lacherig wordt gedaan over de ontwikkelingen in China, waarschijnlijk mede als gevolg van de perikelen bij ADO Den Haag." Bij het Nederlandse ADO is de Chinees Hui Wang de hoofdaandeelhouder met 98 procent van de aandelen. Hij heeft beloofd om 3,7 miljoen euro in de club te stoppen, maar dat is nog steeds niet gebeurd. 

"Maar de eigenaar van kampioen Guangzhou Evergrande bijvoorbeeld, die tevens baas is van de Wanda zakengroep, is zo rijk dat hij lachend onze Eredivisie en Eerste divisie zou kunnen kopen", aldus Schans, die benadrukt dat de Chinezen ook willen opleiden. "Er zijn nu alleen zoveel voetbalscholen, dat ze heel veel jeugdtrainers nodig hebben. Want dat is één van de problemen in het Chinese voetbal: er zijn weinig goed opgeleide jeugdtrainers."