Voetbalbond steunt Geldhof: Claudemir heft het buitenspel van Harbaoui op'

Voetbalbond steunt Geldhof: "Claudemir heft het buitenspel van Harbaoui op'

01-02-2016 20:16

Het doelpunt dat Lokeren-spits Hamdi Harbaoui afgelopen weekend tegen Club Brugge scoorde, is wel degelijk geldig. Dat meldt het Bureau Arbitrage van de KBVB. Scheidsrechter Frederik Geldhof keurde het doelpunt goed en dat leverde hem na afloop van de partij de nodige kritiek op. "Het doelpunt van Harbaoui is geldig", valt te lezen op de website van de voetbalbond.

"Een speler in buitenspelpositie die de bal ontvangt van een tegenstander, die deze bal bewust speelt, wordt niet beschouwd als voordeel halend uit deze buitenspelpositie", schrijft het Bondsreglement voor. Volgens het Bureau Arbitrage valt de betwistbare fase onder die regel.

"Op het ogenblik dat de vrije schop wordt getrapt staat Harbaoui in buitenspelpositie. Claudemir tracht de bal bewust weg te koppen, raakt deze ook, waardoor het buitenspel wordt opgeheven. Het doelpunt is bijgevolg geldig", luidt het oordeel. "De kopbal van Claudemir is geen afgeweken bal, omdat hij bewust de bal wil koppen en op voldoende afstand staat om het traject van de bal in te schatten."