Limburgse derby zindert na: Jongen kreeg slaag, omdat hij voor Genk is

Limburgse derby zindert na: "Jongen kreeg slaag, omdat hij voor Genk is"

23-12-2015 14:16

Dat in Limburg de derby tussen Racing Genk en STVV leeft, konden we het afgelopen weekend nog eens zien. De derby verliep zoals het hoorde, zonder opstootjes tussen de fans. Helaas kwam daar een paar dagen later verandering in. Tenminste dat beweert een scoutsleider. 

In de nacht van maandag op dinsdag kreeg een 16-jarige scout slaag in Sint-Truiden. Mogelijk kwam dit, omdat hij een fan is van Racing Genk. Hij en de andere scouts waren bezig aan een wandeltocht.

"Ze waren met 12 jongeren rond 16 jaar", aldus hoofdleider Ward Vandeheijning in Het Belang van Limburg. "De groep nam deel aan een wandeltocht die uitgestippeld was in het kader van hun vorming om leider te worden. Ze zouden overnachten bij de scouts in Sint-Truiden. Maar op de Luikersteenweg riepen enkele mensen vanalles vanop een balkon. De jongens reageerden daar niet op."

Volgens de vader van het slachtoffer ging het om gasten van twiniig die bleven roepen. "Ze wilden weten waar ze vandaan kwamen", aldus de vader. "Iemand heeft dan 'van Genk' gezegd. Zonder stil te staan bij de voetbalkwestie. Die gasten zijn naar beneden gekomen en beginnen dreigen en slaan."

Volgens Vandeheijning droeg het slachtoffer de verantwoordelijkheid over de groep en stapte hij op de drie jongeren af. "Hij is gegaan voor zijn groep maar kreeg jammer genoeg de klappen", zegt Vandeheijning. Alsof dat niet voldoende was, eisten de drie zijn hemd om het in brand te steken. "Ze vonden het niet kunnen dat mensen van Genk - hoewel niet eens uitgesproken supporters - in hun buurt wandelden", zegt de vader.

De jongen gaf zijn hemd eerst af, maar ging het terugvragen. "Toen hebben ze gezegd dat als hij zich nog een keer zou laten zien, hij messteken zou krijgen. Zoiets is verschrikkelijk en onaanvaardbaar." Zowel het slachtoffer als de scouts van Genk dienden klacht in. De politie van Sint-Truiden voert het onderzoek.