Het lijstje van 2015: de beste rechtsback van de eerste seizoenshelft

Het lijstje van 2015: de beste rechtsback van de eerste seizoenshelft

22-12-2015 11:00

Het jaar 2015 mag weer bijna afgesloten worden. Daarmee is dat ook het eindsignaal voor de eerste helft van het seizoen 2015-2016. Om het nieuwe jaar goed in te zetten, blikt VoetbalPrimeur.be nog eens terug op de eerste seizoenshelft. Wij kiezen onze genomineerden voor het elftal van de eerste maanden in de competitie, de lezers kiezen de uiteindelijke winnaar. Vandaag aan de beurt: de rechtsback.

Thomas Foket (AA Gent)

Thomas Foket krijgt regelmatig kritiek van coach Hein Vanhaezebrouck, maar toch is hij in een mum van tijd uitgegroeid tot één van de meest beloftevolle spelers van deze competitie. De jonge Brusselaar werd eigenlijk opgeleid als middenvelder, maar als rechtsback is hij echt een openbaring. Met een ongezien loopvermogen duikt hij vaak in de rug van zijn rechtstreekse tegenstander, die vaak meer achter hem loopt dan andersom. Vanhaezebrouck heeft ook wel gelijk: zijn laatste pass kan beter. Maar het is natuurlijk ook bewonderenswaardig dat hij zo vaak in die positie komt.

Thomas Meunier (Club Brugge)

De laatste weken lijdt hij aan acute transferitis, maar Thomas Meunier is eigenlijk de grote motor achter Club Brugge. Door het vaak onzichtbare middenveld beginnen de meeste aanvallen bij Meunier, en hij is net als Foket onvermoeibaar op de flank. Een Meunier in vorm kan zeker de Serie A of de Bundesliga al aan, maar als hij slim is blijft hij nog even bij Club: echt een constant seizoen hebben we nog niet gezien van Meunier, er zit vaak een mindere match tussen. Geen probleem in België, een groot probleem in een topcompetitie.

Guillaume Gillet (Anderlecht)

Guillaume Gillet had totaal niet verwacht dat hij dit seizoen voor Anderlecht zou spelen, hij was liever aan een nieuw buitenlands avontuur begonnen. Met dat in het hoofd zijn zijn prestaties bij Anderlecht sterk, want Gillet depanneert zonder morren op verschillende posities. Ook de rechtsback, de plaats waarmee hij het ooit nog tot Rode Duivel schopte. Gillet is zowat het tegengestelde van zijn voorganger Anthony Vanden Borre. Weinig franjes aan de bal, maar verdedigend secuur en 90 minuten geconcentreerd. Besnik Hasi zal hem niet graag zien weggaan.

Brecht Capon (KV Oostende) 

Opmerkelijk: we kunnen vier rechtsachters noemen die er dit seizoen bovenuit staken, en geen van de vier is echt opgeleid als verdediger. Ook Brecht Capon niet, bij Club Brugge nog de absolute goalgetter van het beloftenelftal. Ook Capon moet het hebben van zijn aanvallende impulsen, een overtal creëren op de flanken. Misschien zegt het wel iets over het moderne voetbal: de pure stoppers zijn al lang passé, een back moet aardig kunnen voetballen om mee te kunnen. Toch verdient ook de fysieke ontwikkeling van Capon een pluim: vroeger liet hij zich makkelijk wegzetten in duels, nu moet je er altijd een keer of drie voorbij.

Beslis ook over de rest van het elftal:

Doelman van de eerste seizoenshelft

Verdediger van de eerste seizoenshelft