Moeskroen-Péruwelz heeft de goede smaak te pakken, dankzij Servisch Koningskoppel

Moeskroen-Péruwelz heeft de goede smaak te pakken, dankzij Servisch Koningskoppel

15-12-2015 09:35

Met een twee op achttien kende Moeskroen-Péruwelz een desastreuze seizoensstart. Drie maanden later staat het comfortabel boven de gevarenzone en is het na AA Gent de beste ploeg op verplaatsing. Woensdagavond speelt Moeskroen op Le Canonnier in de Beker van België tegen KRC Genk. Er staat de Limburgers een lastige partij te wachten, want Moeskroen-Péruwelz is al lang geen kanonnenvlees meer.

Op 23 oktober 2015 ging KRC Genk al eens met de billen bloot tegen Moeskroen. 0-4 werd het in de eigen Cristal Arena. "Voor de wedstrijd leek alles erop te wijzen dat Moeskroen zou verliezen", weet Thomas Vandenbril, journalist bij La Dernière Heure in Het Belang van Limburg. "Met Markovic, Scepovic en Dingomé waren enkele sterkhouders afwezig. Maar Köteles liet een ongevaarlijk schot van Marquet glippen, Genk ging steeds feller twijfelen en Moeskroen kreeg vleugels."

"Moeskroen miste zijn competitiestart compleet, omdat het huiswerk nog niet klaar was. Door de late overname werden eind augustus nog enkele belangrijke transfers gerealiseerd", gaat Vanden Bril verder. "Janevski is pas tijdens de competitie aan een ploeg kunnen beginnen bouwen. Eind oktober begon alles in de juiste plooi te vallen, ook al omdat David Hubert zich begon te manifesteren. Hij is erg belangrijk voor het evenwicht in het elftal."

Nergens beter dan buitenshuis

Met veertien op 27 komen de Henegouwers op verplaatsing steevast beter uit de verf dan op de eigen grasmat. Op Le Cannonier kan Moeskroen slechts een magere zeven op 27 voorleggen. "Ten eerste ligt de grasmat er niet al te best bij. Een groot nadeel voor een technisch onderlegde ploeg, die het van verzorgd voetbal moet hebben. Maar ook het gebrek aan sfeer in het eigen stadion speelt een rol. Moeskroen lokt gemiddeld slechts twee- tot drieduizend toeschouwers tijdens thuismatchen. Spelers als Markovic en Scepovic, die bij buitenlandse topclubs hebben gevoetbald, voelen zich beter in hun sas in een veel beter gevuld stadion. Zij spelen liever uit dan thuis."

Serbia calling

En laat het nu net die Servische spelers zijn die een sleutelrol in het Henegouwse succes vervullen. Scepovic, Markovic (broer van Lazar, ex-Liverpool) en Aksentijevic. En dan is er nog die andere -ic, de Sloveense verdediger Dautovic. 

Die Servische connectie is geen toeval. Het koningskoppel Markovic - Scepovic tekende nog voor drie treffers tegen ploeg in vorm Kortrijk. "We kennen elkaar al sinds we klein waren", vertelt Scepovic. "Mijn vader is zelfs nog jeugdtrainer van Filip (Markovic) geweest. Daarenboven speelden we ook al samen bij Mallorca. Het klikt dus wel."

met Markovic, Scepovic en Dingomé waren enkele sterkhouders afwezig. Maar Köteles liet een ongevaarlijk schot van Marquet glippen, Genk ging steeds feller twijfelen en Moeskroen kreeg vleugels