Beste Belgische keeperstrainer doet aan pionierswerk in Azië

Beste Belgische keeperstrainer doet aan pionierswerk in Azië

12-12-2015 18:19

Thibaut Courtois, Sinan Bolat, László Köteles, ... Guy Martens maakte van al deze keepers sterren. Toch werd hij aan het begin van dit seizoen bedankt bij Racing Genk. Ondertussen werkt hij in Singapore. In Het Belang van Limburg spreekt hij over zijn huidige job.

"Ik moet in de eerste plaats keeperstrainers opleiden. De keepers van de nationale jeugdploegen train ik zelf, ook daar pas ik de lokale trainers in. Het is heel moeilijk om talent te detecteren. Omdat de clubs niet over jeugdteams beschikken, trekken we naar de scholen, waar veel gevoetbald wordt", aldus Martens.

"Een bijkomend probleem is de lichaamsbouw van de gemiddelde inwoner van Singapore. Vooral de Maleisiërs zijn erg klein, iemand van 1,80 meter is er al een uitzondering. De inwoners met Chinese roots zijn wel een stuk groter, maar hun aandacht gaat eerder uit naar basketbal en volleybal. Ook badminton en tafeltennis zijn populair. Al is de Engelse Premier League aan hetboomen."

"Het is best grappig als je iemand tegen het lijf loopt met een shirt van Kevin De Bruyne. Of van Thibaut Courtois, de jonge keepers trekken grote ogen als ze horen dat ik hem jarenlang getraind heb. Want de Belgische toppers zijn daar inmiddels afgoden. "