DE VIJF: Wanneer terreur ook in het voetbal toeslaat

DE VIJF: Wanneer terreur ook in het voetbal toeslaat

16-11-2015 15:00

De dramatische gebeurtenissen in Parijs hebben de wereld met verstomming geslagen. Helaas is het niet de eerste keer dat we te maken krijgen met terrorisme. Er zijn ook ongelukken gebeurd waarbij het voetbal betrokken was. Voetbalprimeur.be maakte een overzicht van grote en minder bekende incidenten.

Afrika Cup in mineur

De Afrika Cup editie 2010 werd in mineur ingezet. Op acht januari 2010 werd de spelersbus van Togo aangevallen door terroristen. De Togolese delegatie was het mikpunt van het Front voor de Bevrijding van de Enclave van Cabinda (FLEC). Toen de spelersbus van Togo het grensgebied tussen Angola en Congo-Brazzaville doorkruiste, werd het onder vuur genomen door het FLEC. Daarbij vielen drie doden: de buschauffeur, de assistent-coach en de persverantwoordelijke. Enkele spelers raakten gewond. Sterspeler Emanuel Adebayor bleef ongedeerd.

Dirk Kuyt en co komen met de schrik weg

De Turkse Super Lig stond begin april even stil, nadat de spelersbus van Fenerbahce werd aangevallen. Gelukkig vielen er geen doden, maar de buschauffeur raakte wel zwaar gewond. De aanval werd gepleegd door twee mannen. Volgens de voorzitter van de Turkse voetbalbond, Yildirim Demiroren, was dit een aanval van terrorisme. "Niet alleen Fenerbahce wordt geviseerd, maar ook de Turkse sport in het algemeen. Wij zullen ook alle competitiewedstrijden schorsen", klonk het toen. De twee daders werden ook aangehouden door de politie.

Rake klappen na tv-optreden

In 2004 ging de Belgische voetbalclub La Louvière over tot een heel drastische straf. Rachid Belabed, een speler van de huidige Belgische derdeklasser, werd op staande voet ontslagen, nadat hij enkele rake klappen had uitgedeeld aan Claude Moniquet, de directeur van het Europees centrum voor strategische inlichtingen en veiligheid. Hij legde een link tussen de islam en terrorisme. Daar ging Belabed helemaal niet mee akkoord. De speler wachtte Moniquet na een tv-uitzending op en sloeg hem in elkaar. La Louvière reageerde kordaat: "We hebben met verstomming kennis genomen van het gebeurde. We kunnen dergelijk gedrag niet tolereren en hebben dan ook besloten de speler te ontslaan."

Toevallige uitschuiver op Twitter?

De naam Ethan Ecclestone zal je waarschijnlijk niet bekend in de oren klinken, tenzij je een echte fan bent van Liverpool. Maar de toenmalige aanvaller van The Reds haalde wel even de wereldpers met een bijzonder vreemd twitterbericht. Op de tiende verjaardag van de terroristische aanslagen op het World Trade Center in New York twitterde Ecclestone: "R.I.P. alle slachtoffers van 9/11. Mijn gedachten gaan naar hun families en al diegenen die getroffen werden door dit tragische ongeval", klonk het toen. Vooral het feit dat Ecclestone de aanvallen als een tragisch ongeval beschouwde, schoot bij velen in het verkeerde keelgat. Waaronder ook bij Liverpool dat een onderzoek startte na dit opmerkelijk bericht.

'Kleine' Brogel, grote gevolgen

Eén van de bekendste terroristen in het voetbal is ongetwijfeld Nizar Trabelsi. De Tunesische voetballer is ondertussen al veroordeeld voor het beramen van een terroristische aanslag. Trabelsi, die als speler actief was bij enkele Duitse clubs, had het gemunt op Kleine Brogel. De Tunesiër had een link met Al Qaida. Kleine Brogel was maar een deel van de gewelddadige activiteiten van Trabelsi. Hij zou ook achter de zelfmoordaanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs zitten. Bovendien fungeerde Trabelsi als één van de handlangers van Osama bin Laden.