Buitenlanders over kennismaking met België: Ondertussen weet ik dat

Buitenlanders over kennismaking met België: "Ondertussen weet ik dat"

10-10-2015 19:15

Kent u Alexandre Tokpa nog? De Ivoriaan maakte samen met Yaya Touré en Gervinho het mooie weer bij het Beveren van Jean-Marc Guillou, maar in tegenstelling tot zijn landgenoten was voor Tokpa geen buitenlandse topcarrière weggelegd. Na passags bij onder andere Turnhout en Racing Mechelen probeert de ex-middenvelder het te maken als trainer.

Het Nieuwsblad zocht Tokpa nog eens op om hem te bevragen over zijn eerste kennismaking met België. Die viel tegen, vooral vanwege het weer. "Ik had het geluk dat ik hier midden in de zomer ben aanbeland. Ik vond het toen al koud, kan je nagaan. Chauffage volle bak! Ondertussen weet ik dat je zuinig moet zijn op stoken. Want stoken kost geld. Je kan beter een extra trui aantrekken", vertelt de ex-speler.

"Maar ik kwam hier toe in een T-shirt, short en op teensletsen. Het heeft nog lang geduurd voor ik winterkleren droeg. Eerst trok ik in plaats van één, twee T-shirts aan. Ik herinner me ook dat ik lang geaarzeld heb om schoenen te kopen. Ik liep op sandalen en als dat te koud werd, trok ik kousen aan in die sandalen."

Ook de eerste kennismaking met de Belgische keuken verliep niet zo vlot, maar ondertussen is de liefde al wat gegroeid. "Eigenlijk heb ik de Vlaamse keuken pas leren kennen door Vlaams te leren: vol-au-vent, witloof. Nu eet ik het allemaal graag. En frietjes natuurlijk!" Het enige waar Tokpa nog niet aan gewend is, is de Vlaamse 'gastvrijheid'. "Jullie groeten alleen de mensen die jullie kennen. Pas op, geen kritiek, gewoon een observatie. Een Afrikaan zegt tegen iederen goeiendag", aldus Tokpa.