Overbodige spelers trekken aan alarmbel: Stop met die pestmaatregelen

Overbodige spelers trekken aan alarmbel: "Stop met die pestmaatregelen"

24-09-2015 22:16

Bij het huisvuil gezet worden: het is nooit leuk voor een voetballer. Elke zomer wordt de transfermarkt overspoeld met spelers die 'niet meer in de plannen passen', maar ze raken niet allemaal verkocht. Wat volgt is vaak een zeer triest verhaal.

Spelersvakbond Sporta wil nu dat er concrete regels komen over de behandeling van overbodige spelers, want momenteel worden veel spelers ronduit weggepest bij hun club. Secretaris Stijn Boeykens verduidelijkt in Sport/Voetbalmagazine. "We willen af van die pestmaatregelen, zoals 's morgens heel vroeg individueel trainen en 's avonds heel laat nog eens bij de beloften. In het slechtste geval mogen spelers alleen maar rondjes lopen of apart op een bal trappen in een C-kern. Anderen worden dan weer verplicht om mee op verplaatsing te gaan met de B-kern terwijl ze niet eens in de selectie zitten, ze zitten dan uren voor niets in de bus en op de tribune".

Boeykens wijst de clubs op hun plichten. "We begrijpen dat clubs afwillen van hun overbodige spelers, maar dan moet de club hen wel op een deftig niveau laten trainen en spelen onder een gediplomeerde coach. Kan dat niet, dan moet de club consequent zijn en zelf het contract ontbinden. De clubs zetten de spelers ook onder druk om ergens anders aan slechtere voorwaarden te tekenen, maar je kan die spelers niet dwingen hun huidig contract op te geven."